Frågor och svar om kompis

6 Jul 2002, 17:05 162
Kille, 0 år
Question


Jag har svårt att säga nej till mina kompisar och är osäker i många situationer. Ibland är mina kompisar elaka mot mig med jag har inte mod nog att säga ifrån, hjälp!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med att säga nej till kompisar är något som många måste träna på. Du är definitivt inte ensam om att ha svårt att säga nej, eller säga ifrån, och jag kan berätta för dig att även många vuxna har dom här problemen med att vara ärliga och säga nej till både vänner och arbetskamrater.
Att lära sig säga nej och vara ärlig med vad man tycker mot kompisar är något som man inte bara lär sig på en eftermiddag, utan det kräver verkligen lång träning om man inte redan har lärt sig det. Men det är viktigt att kunna säga ifrån och speciellt när kompisarna är elaka som du beskriver att dina är mot dig.
Men när man skall träna på något så är det bra om man börjar med en sak i taget så man liksom successivt bygger upp sin säkerhet. Därför tycker jag att du skall sätta dig ner och fundera ut någon situation som du brukar hamna i och där du idag inte kan säga ifrån, fastän du egentligen skulle vilja göra det. Du har säkert någon situation som återkommer lite då och då. Det kan tex vara att dina kompisar kallar dig något speciellt som du blir sårad av, eller att dom avbryter dig när du pratar, eller vad som helst som du kan komma på.
När du valt en situation så sätter du dig ner och funderar över vad dina kompisar brukar säga, och tänker då samtidigt efter vad du brukar svara (använd penna och papper och skriv ner situationen och vad som sägs). Därefter funderar du på vad du egentligen skulle vilja svara. För att komma på det så kan man ofta tänka på vad man brukar tänka efteråt, för när man känner sig överkörd av någon annan och man själv inte har sagt ifrån, så brukar man när man typ går därifrån tänka för sig själv allt det där som man skulle vilja ha sagt.
Om du fortfarande inte kommer på vad du skulle vilja säga i den situationen som du valt, så kan du vänta tills den uppstår nästa gång. Var då lite uppmärksam på vad du tänker för dig själv, men inte säger, i situationen, så vet vad du ska skriva ner på ditt papper.
Okay, om du gjort som jag sagt så har du nu skrivit ner en sitaution och skrivit vad kompisarna säger, vad du svarar, och vad du egentligen skulle vilja svara. Nu kommer vi till själva träningen. Nu skall du läsa upp vad du skrivit bara det att när du kommer till ditt svar så skall du hoppa över det du brukar svara och istället läsa det som du skulle vilja svara. Läs det högt för dig själv många gånger. Det är nämligen så att när man skall lära sig att säga det man egentligen tycker så måste man oftast höra sig själv säga dom orden man vill få fram många gånger. Det kanske känns jättefånigt men det är ändå jättebra att göra. När du sedan gjort detta många gånger och liksom blivit van vid att höra dig själv säga dom nya orden så är det dags att träna i verkligeheten.
Nästa gång situationen uppstår så gäller det för dig att satsa och verkligen försöka säga det som du bestämt att du skulle vilja säga. Du kanske inte lyckas första gången, men det är anledningen till att jag sagt att du skall välja en situation som brukar uppstå med jämna mellanrum, för på det sättet får du fler chanser om du inte lyckas första gången, vilket man sällan gör. Istället gäller det att vara envis och försöka tills man lyckas.
När du första gången sedan lyckas säga ifrån till dina kompisar om du nu valt en situation med dom, så tycker jag att du skall ge dig själv någon belöning. Bestäm gärna i förväg vad du skall ge dig själv den dagen du lyckas säga ifrån första gången. Det kan vara alltifrån ett biobesök, till något du tycker är gott.
Och när du väl lyckats första gången så är det bara att fortsätta med nästa situation, och nästa, och nästa....
Till slut har du så många situationer som du känner att du klarar av att säga ifrån i, att du kommer att känna dig säkrare på dig själv, varför det bara blir lättare med tiden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar