Frågor och svar om förälder

7 Jul 2002, 11:55 129
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är en kille på 15 år, jag har ett problem. Mina föräldrar, som är i 35-årsåldern har sex i min närvaro, alltså, ibland när jag kommer hem från skolan så ligger de där och "håller på". detta har hänt flera gånger och de verkar inte bry sig, vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Dina föräldrar verkar inte tänka sig för utan låter sina egna känslor gå i första hand och tror kanske att detta är okay för dig. Jag vet att det kan kännas väldigt pinsamt att prata med sina föräldrar om det här, men det är också det bästa du kan göra. Försök att prata med dom när ni är ensamma och läget är lugnt för då har du bäst chans att lyckas. Sedan gäller det att du kan berätta att du tycker att det här med att dom har sex i din närvaro är jobbigt och att du vill att dom tar hänsyn till dig. Förhoppningsvis lyssnar dom då på dig och börjar tänka sig för lite mer i fortsättningen.
Skulle det nu vara så att du tycker att detta är för jobbigt och du känner att du inte klarar att prata med dom, så har du ett annat alternativ. Du kan tex skriva ner det hela istället, där du i ett brev förklarar att du inte vill att dom skall ha sex i din närvaro för att du tycker det är jobbigt, och att du vill att dom tänker sig för så dom inte håller på när du kommer hem från skolan. Skriv också i brevet att du inte orkar prata om detta och att du inte vill att dom nämner det mer, men att du vill att dom tar hänsyn i fortsättningen. Lägg sedan brevet på typ köksbordet när du går hemifrån och vet att du kommer vara borta ett tag och dom är hemma. Ibland är det okay att göra på detta sättet när man tycker det är alltför jobbigt och pinsamt att prata med föräldrarna, och deras sexliv kan ju vara en sådan sak som motiverar att man skriver istället för att prata. Du får själv fundera över vilket som passar dig bäst. Men glöm inte oavsett om du skriver eller pratar med dom att du betonar att du mår dåligt av detta så dom förstår att det är allvar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar