Frågor och svar om sex

8 Jul 2002, 14:19 257
Tjej, 0 år
Question


hej!jag har haft sex 3gånger nyligen, och innan det 1 gång(då var jag 15, nu är jag 19). Jag var full alla gånger. Nu vågar jag inte längre..det känns som jag är så oerfaren och bara kommer göra bort mej!men jag vet inte vad problemet är egentligen..det känns som det ligger nåt annat bakom denna låsning!den killen jag hade sex med 1 gång..(han tog alltså min oskuld när jag var 15)...försökte våldta mej när han och hans kompis hade drågat ner mej och min kompis...detta var ju länge sedan men jag vet inte om det kan påverka mej nu eftersom jag inte har pratat ut med någon vuxen om detta!det andra problemet är ju att jag var full alla 4 gånger och kommer inte ihåg så mycket och det får mej bara att vilja dricka nästa gång jag skall ha sex igen!!
är detta allvar eller är jag bara löjlig?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du är inte löjlig på något sätt utan det är uppenbarligen något som gör att ditt förhållande till sex inte är helt okomplicerat. Det är mycket troligt att det kan ha att göra med det övergrepp du utsattes för när du var 15 år, men det kan också finnas ytterligare orsaker. Oavsett vad det är som gör att du känner dig tvingad att dricka för att kunna ha sex, och varför du är rädd för att göra bort dig, så tycker jag att du skulle gå och prata med någon om detta. Det är nämligen inte bra om du ideligen måste ta till alkohol för att våga ha sex, då sex inte skall vara något man måste droga sig för att kunna ha, utan istället skall vara något lustfyllt och skönt. Men det är många människor som har ett ganska problematiskt förhållande till sex så du är definitivt inte ensam om att känna som du gör. Men man skall inte gå runt för länge på det viset som du beskriver, speciellt inte om man har dåliga erfarenheter i bagaget som man kan behöva få hjälp att bearbeta och reda ut.
Mitt råd blir därför att du vänder dig till närmaste Ungdomsmottagning och söker en samtalskontakt där. Alternativt kan du vända dig till din vårdcentral och höra ifall dom har någon kurator där, eller ett tredje alternativ som är att du vänder dig till vuxenpsykiatrins öppenvårdsmottagning. Det spelar ingen roll vart du får din samtalskontakt, huvudsaken är att du får hjälp att reda ut dina känslor kring det hela så du skall ha möjlighet att känna glädje och lust istället för rädsla och olust framöver.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar