Frågor och svar om missbruk

8 Jul 2002, 15:30 142
Kille, 0 år
Question


Min pappa har kommit hem full X antal gånger..min pappa har oxå varit otrogen mot min mamma..men bor ändå kvar hemma..vad ska jag göra för att få honom o fatta att jag inte vill att han ska bo kvar?? Att han ska fatta att jag inte vill träffa honom mer??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan vara svårt för dig att få din pappa och flytta som du tydligen önskar, eftersom det är din mamma och han som i första hand lever tillsammans, och har valt att göra så. Att du inte vill träffa honom mer är ju självklart problematiskt då du inte har något riktigt val när du fortfarande bor hemma och din mamma väljer att fortsätta leva med honom. Så även om jag förstår din frustration och dina sårade känslor så är det ändå i första hand din mamma som skall ta ett sådant här beslut. Jag vet att många som växer upp med en förälder som sviker på ena eller andra sättet ofta tar ett stort ansvar i familjen och ganska starkt solidariserar sig, och försöker hjälpa den av föräldrarna som blir sviken och som uppfattas som svagare. Jag vet inte om detta gäller för dig, eller om du har egna skäl till att inte vilja träffa din pappa? Men jag ville ändå säga detta eftersom det kan vara svårt i en situation som din att inte välja sida och liksom ta över din mammas både beslut och ansvar.
Mitt råd till dig är att du släpper fokus på din pappa ett tag och istället sätter dig och pratar med din mamma. Fråga henne vart hon står i detta och om hon vill fortsätta leva med din pappa, och hur dom två i sådant fall kan se till så att det är ett bra hem för dig också. Du kan säga att du själv inte vill att han skall bo kvar och att du mår dåligt av situationen, men det är ändå hon som måste bestämma ifall hon skall leva med din pappa eller inte, och inte du. Du kan aldrig ta ett sådant beslut åt henne, hur gärna du än skulle vilja hjälpa henne, om det nu är så att hon behöver hjälp. Och likadant är det med att din pappa är full och otrogen. Det är din mamma som måste reda ut dom här sakerna med din pappa, ställa krav, och eventuellt ordna hjälp för honom eller för dom som par. Det här är saker som handlar om deras relation och deras förhållande till varandra, varför det är deras sak att både hantera och reda ut. Du blir självklart indirekt påverkad eftersom även du märker när din pappa kommer hem full, och du kan självklart visa vad du tycker om det hela inför din pappa, men det betyder inte att du kan ta beslut ifall han skall flytta eller inte.
Förutom att prata med din mamma och höra hur hon ser på det, och vad hon beslutar sig för, så kan du själv också gå till Ungdomsmottagningen och prata med någon där. För om din mamma bestämmer sig för att fortsätta leva med din pappa så kan självklart din situation bli ganska jobbig när du nu känner som du gör. Då kan det vara skönt att ha någon utanför familjen att prata med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar