Frågor och svar om självmordstankar

11 Jul 2002, 11:28 134
Annat, 0 år
Question


Jag är deppig för det mesta... Hittar inte den "rätte"... Har gett upp... Funderar på att ta livet av mig... Vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du ska söka hjälp. Det finns tyvärr alltför många som går och känner sig deppiga, och som inte ser någon annan utväg än att ta livet av sig. Men det finns andra vägar, och det är att söka hjälp. I en samtalsterapi kan man jobba med att hitta vägar till ett bättre liv, och reda ut som saker som eventuellt har låst sig i ens liv och som gör att man inte tycker det är meningsfullt att leva. Det finns även medicinsk behandling att få ifall man är intresserad av det och då vänder man sig till en läkare istället för till en psykolog.
Mitt råd är därför att du går till närmaste Ungdomsmottagning, eller till öppenvårdspsykiatrin (vuxenpsyk om du är över 18 år). Beskriv hur du känner dig (du behöver inte säga mer än vad du skrivit i ditt brev till att börja med) och begär att få en samtalskontakt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar