Frågor och svar om våldtäkt

13 Jul 2002, 11:52 245
Annat, 0 år
Question


Jag är en 17årig tjej som för ett halvår var på en nattklubb. Jag dansade och pratade med en kille som också beställde drinkar till oss. När nattklubben skulle stängas är det sista jag minns. Nästa stund vaknar jag till i en okänd lägenhet där två killar har sex med mig (en av killarna var han f. discot). Jag blev rädd och chockad så jag varken sa ngt eller gjorde mkt motstånd. Jag tror att jag började gråta. Sedan somnar de brevid mig. På morgonen när de vaknar ber jag "kille f. discot" hämta mina kläder som låg utsprida, han säger att min väska ligger i hans bil som han körde från discot. Jag minns absolut ingenting av något av det. Blev jag drogad? Har aldrig för fått en så stor minneslucka av alkohol trots att jag drukit betydligt mer. Blev jag uttsat för en sk. gruppvåldtäk? Jag mådde inte så jätte dåligt direkt efter men nu har jag börjat äcklas mer ju mer jag tänker på det. Innan dess hade jag bara haft sex med 1 kille, efter det har jag haft sex med 4 olika när jag varit lite små full. Det känns jag får kontroll över den äckliga känslan men det är inte så. Snälla snälla svara för att jag e förvirrad. ps. har ej berättat för nån.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Förvisso kan man som du säger få minnesluckor av alkohol, men det du beskriver låter misstänkt. Det är inte otroligt att du fått något annat i drinkarna han serverade dig, men det kan inte jag avgöra. Att försätta någon i vanmakt för att sexuellt utnyttja det, alternativt att sexuellt utnyttja någon som befinner sig i vanmakt, betraktas som våldtäkt.
Med vanmakt menar man att man befinner sig i ett tillstånd där man är liksom satt ur spel. Man kan tex vara så full att man inte kan försvara sig, eller är medveten om vad som händer. Och det som du beskriver låter ju som om du befunnit dit i ett vanmaktstillstånd, varför det definieras som våldtäkt. Det här jag skrev med att det räcker att sexuellt utnyttja någon som befinner sig i vanmakt, betyder att killen/killarna inte behöver orsaka ditt vanmaktstillstånd för att det skall betraktas som våldtäkt.
Jag tycker att du skall gå till närmaste Ungdomsmottagning, skolkuratorn, eller skolsköterskan. Jag tror det är viktigt för dig att få prata om detta, och om det är möjligt reda ut vad det egentligen var som hände. Den typen av händelse som du beskriver kan vara svår att hantera eftersom minnet är borta, varför det är svårt att sortera i sina känslor. Händelsen skall också polisanmälas, men då jag vet att många drar sig för detta, och tycker det känns svårt, brukar jag rekommendera att man först söker kontakt med någon professionell och sedan diskuterar polisanmälan med den personen så att man får det stöd man behöver i sådant fall.
Så både för att komma till rätta med dina egna förvirrade känslor, och för att få en chans till upprättelse, bör du snarast möjligt vända dig till någon av dom jag rekommenderade.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar