Frågor och svar om allmänt

14 Jul 2002, 10:38 309
Annat, 0 år
Question


helloj!jag fick en örfil av en kille när jag var ute..min kompis blev arg och slog honom!hans kompisar blev arga och slog ner henne!jag gick imellan och fick mig en spark i magen..sedan kom vakterna!vi fick åka till akuten, men allt var bra!jag såg även en kille bli skjuten för någon vecka sedan...kan detta påverka mitt liv på något sätt!jag vet att jag har blivit mer aggresiv nu när jag går ut på krogen men inte mer än så. Jag är på min vakt tills jag blivit riktigt full som jag ofta blir! Är det allvarligt att dricka 2-3 ggr i veckan? Har rökt marijuana och hasch 25 ggr på
4år!är jag ute på hal is!??snälla svara!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Drickandet och användandet av andra droger är självklart inte bra, och när du dricker så pass ofta, och så pass stor mängd att du blir full, så skulle jag definitivt höja ett varningens finger och säga att du är i riszonen för att utveckla ett beroende. Så för din egen skull, tycker jag att du skall söka hjälp i tid, speciellt med tanke på att drickandet och användandet av andra droger inte bara leder till ett fysiskt beroende, utan också skapar ett psykiskt beroende, dvs man tycker livet blir ganska grått, trist, tomt och innehållslöst utan alkohol och hasch, vilket kan vara lika svårt att hantera som det fysiska beroendet. Så utifrån beroendeapsektet tycker jag att du skall söka hjälp. Jag säger inte att det nödvändigtvis kommer att gå illa för dig om du inte söker hjälp, eftersom det aldrig säkert går att säga det, utan vad jag istället säger är att du befinner dig i riskzonen, varför jag rekommenderar dig att vända dig till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där.

När det sedan gäller den andra biten du tar upp, så är det också så att droger i allmänhet och alkohol i synnerhet, inte direkt underlättar ifall man vill undvika att handla i trubbel. Det är en vedertagen sanning att tröskeln för att kunna kontrollera sitt beteende sänks med alkohol i kroppen, varför dom flesta slagsmål på krogar är relaterade till alkohol. Så vill man komma ifrån detta så är det ytterligare ett skäl till att dra ner på alkoholkonsumtionen. Självklart påverkar det en som person om man har hamnat i bråk några gånger, och även när man blir vittne till allvarliga incidenter. Man blir precis som du säger mer på sin vakt mot andra människor, och får oftast också lättare att bli aggressiv. Det är som om man blir van vid bråk och aggressioner varför det inte känns så märkvärdigt och farligt längre. Det är därför lätt hänt att man blir en sådan där person som lätt hamnar i bråk, just för att man snabbare reagerar med aggression. Det finns också en risk att man till slut blir så van att man blir mer eller mindre avtrubbad, varför graden av våld brukar öka istället för att minska. Så visst är det så att det påverkar dig som person att hamna i slagsmål med andra ute på krogen, och det är ytterligare en anledning till att jag tycker att du ska söka upp närmaste Ungdomsmottagning för att få hjälp att både dra ner på din drogkonsumtion och för att överhuvudtaget få rätsida på ditt liv. Du har som jag ser det definitivt inget att förlora på att söka hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar