Frågor och svar om familj

14 Jul 2002, 11:07 473
Annat, 0 år
Question


Min mamma favoriserar min bror som är jätteduktig i skolan och inom sport, och hon tycker att han har "rätt sorts vänner" medans jag missköter skolan och umgås med fel personer. Jag älskar verkligen mina vänner och jag missköter inte skolan. Och allt jag gör är bara fel enligt henne... Medans min brorsa gör allting rätt och han är så duktig. Min bror är nästan jämt sur på mig också, han kallar mig för hora, fitta och en massa andra saker flera gånger i veckan. det är ett jätteproblem för mig... Min pappa är bara hemma på helgerna för han jobbar borta under veckorna, det har han gjort enda sen jag var liten så det är inget problem för mig.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tycker att du skall ta och prata med båda dina föräldrar. För även om du mest skriver om din mamma, och din pappa är borta mycket av tiden, så är det här ändå deras gemensamma problem när du nu inte mår bra av familjesituationen. Det kan kanske tyckas i dina ögon som om detta är helt din mammas fel, men om din pappa varit hemma så hade han kunnat väga upp din mammas favorisering genom att tex hålla på dig istället och då hade din mammas beteende kanske inte fått så stor betydelse som det har nu.

Mitt råd är att alltså att du säger till dom att du vill prata med dom ostört, dvs när din bror inte är med. Och här gälller det att du är lite envis ifall dom inte fattar att du menar allvar med att du vill prata utan din bror, utan försöker få dig att berätta vad det är typ när ni sitter och äter middag allihop.
När du väl fått dom att sätta sig ner med dig, så tycker jag att du skall berätta precis som du känner det. Ibland vet jag dock att man kan hamna i det läget att typ din mamma inte vet vad du pratar om, och säger att hon inte alls favoriserar din bror. Därför tycker jag att det är bra om man kan förbereda sig lite på detta genom att man tex under en veckas tid skriver ner dom situationer där man upplever att hon favoriserar brodern. Det kan nämligen vara lite svårt att komma på exempel när man väl sitter där och pratar, så om du väntar en vecka med att prata med dom, skulle du mycket väl kunna använda den veckan till att skriva ner alla situationer där du tycker att din mamma favoriserar din bror, så har ni dom situationerna att prata kring sedan.
Men oavsett om du gör detta eller ej, så är det viktiga att du får fram att du känner det som att det bara är din bror som duger och är duktig, och att ditt sätt att leva och umgås med vänner inte respekteras. Sedan får du helt enkelt höra vad dom säger om det hela.
När det sedan gäller att din bror kallar dig för hora och fitta osv, så tycker jag att du skall ta upp detta när du pratar med dina föräldrar. Den typen av språk tycker inte jag skall förekomma i en familj, och det tror jag faktiskt att dina föräldrar håller med om. Och det är faktiskt föräldrarnas ansvar att se till att alla i en familj beter sig på ett accepterat sätt mot varandra. Det är dock viktigt att det inte verkar som om du använder detta för att försöka få föräldrarna att bli arga på honom och tycka att du är bättre, utan att dom verkligen förstår att han säger sådana här saker och att du mår dåligt av det, och att du inte är ute efter att hämnas för att han blir favoriserad. Därför är ett litet tips att du börjar med att säga:
"Nu kanske ni tror att jag säger det här för att göra ner min bror inför er, men det handlar inte om det, utan det handlar om att jag behöver er hjälp för att få honom att sluta kalla mig hemska saker som gör mig illa."
Du kan säga något liknande detta med egna ord, för då har du liksom direkt markerat varför du tar upp det, så behöver inte dom sitta och tro att du bara försöker hämnas på din bror, ifall dom nu skulle tro det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar