Frågor och svar om onani

14 Jul 2002, 11:33 232
Tjej, 0 år
Question


snälla svara!
jag är 12 år. och ibland blir jag upphetsad och sedan en tid tillbaka har jag gnidit min slida mot saker. det har varit jätteskönt. men sen får jag skuldkänslor och tänker att om någon skulle få reda på det skulle de bli jättebesvikna på mig. der blir också jätteskönt om jag spänner mig i vissa fall. men nu har jag lovat mig själv att inte göra det nåt mer. men jag vill samtidigt , för det är så skönt. min pappa kom på mig, och han har inte sagt något om det. tror du att han är besviken på det?
tack på förhand

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tror inte din pappa är besviken på dig, för han borde veta, precis som alla föräldrar, att onani, som det du gör kallas för, är helt normalt, och väldigt vanligt i din ålder.
Jag tycker att du skall försöka sluta att ha skuldkänslor för att du upptäcker din kropp och hur du kan ha det skönt. För det är som jag sade både normalt och väldigt bra för hur man själv mår. Det är dessutom en bra förberedelse för när man senare i livet har sex med en annan människa. Den som aldrig har onanerat då, är helt obekanta med sin kropp och vad han/hon själv tycker är skönt, vilket kan göra det svårare när hon/han har samlag där det ofta gäller att man själv kan berätta hur man vill ha det för att man skall njuta.
Så det är alltså inget fel i det som du gör, utan tvärtom. Däremot kan det ju vara lite pinsamt när ens föräldrar kommer på en, även om det inte innebär att man gör något fel, eller att dom blir besvikna. Men onani är ju något privat och därför kan det kännas bättre om man onanerar när föräldrarna inte är hemma, eller när man vet att man får vara ifred.
Jag hoppas att du fått tillräckligt med svar för att du skall sluta få dåligt samvete när du gör något som är helt normalt, och något som många tolvåringar gör, ibland flera gånger om dagen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar