Frågor och svar om svek

16 Jul 2002, 14:04 143
Kille, 0 år
Question


Min tjej som jag trodde var den perfekta har gjort något så hemskt som att vara otrogen mot mig.
Det hela hände på en fest för 1,5 år sedan, men först nu har hon berättat sanningen för mig.
Det har ryktas om att hon har gjort det och det med olika killar. Jag har frågat henne, vi har pratat i timtal om dessa rykten, men hon har alltid nekat mig.
Till slut efter att flera personer sagt till mig att jag har en tjej som har vart med andra, så sa jag till henne att jag inte orkade med dessa rykten längre.
Då 1,5 år senare säger hon mig sanningen.
Sanningen som för alltid kommer att förstöra alla mina fina minnen jag haft med henne.
hon har ju ljugit för mig hela vårat förhållandet känns det som.
hon är väldigt ångerfull och betonar hela tiden att det var så länge sedan och att hon trots allt var full!?
Hon säger att hennes känsloor för mig bara ökar och ökar.
jag Älskar henne så otroligt men kan jag leva vidare med detta med henne?
Man måste väl ha stoltheten att att bara göra slut och inte acceptera detta?


Svar
Bo Westholm
Psykolog

Min erfarenhet är att det här med otrohet kan handla om väldigt mycket i ett förhållande. Det kan vara ett tecken på att något inte är bra i relationen just då, eller det kan uteslutande handla om den otrognes personlighet och olika typer av behov på bekräftelse osv. Varje otrohetsaffär har alltid sin speciella historia.
Jag kan förstå att du blir oerhört besviken av att få veta att din tjej varit otrogen fast hon tidigare nekat. Och det är inte konstigt om du känner att du nu omvärderar hela ert förhållande. Samtidigt säger du att du älskar henne, även om du är fundersam över ifall du kan leva vidare med henne efter detta. Och det är inte alls självklart att du klarar det, förtroendet kan vara så allvarligt skadat att det helt enkelt blir omöjligt, men mitt råd är att du försöker ta reda på detta och inte bara gör slut för att återupprätta din stolthet. När man får veta något sådant här så blir ju allt med ens som ett enda stort kaos, och massor av känslor av både sorg, vrede, besvikelse osv far hit och dit. Men om man ändå försöker att prata och få ur sig det hela, så kan man ofta med tiden leta sig fram till den där historien som jag tidigare sade finns bakom varje otrohetsaffär, och det är egentligen först då som man börjar kunna se vad det här med otroheten handlade om i ert förhållande, vilket gör att man efterhand får en känsla för ifall det finns en väg att fortsätta eller inte. Om man inte bara gör slut direkt utan tar sig den här tiden, så kan man fatta ett beslut som inte bara grundar sig på sårad stolthet, eller ögonblickets ilska, utan ett beslut som man kan leva med framöver, vilket gör det hela lättare att bearbeta än om man bara bryter utan att ha rett ut det hela. Jag vill dock betona att du i första hand gör detta för din egen skull, och inte för hennes. Det är i första hand du som skall få en chans till både en förklaring, få en möjlighet att reda ut dina känslor kring det hela, och få svar på alla frågor som ofrånkomligen dyker upp i en sådan här situation. Risken med att bara bryta för att stoltheten kräver det, är att man bär med sig de här såren in i nästa relation, och att man då kan få svårt att lita på någon igen. Därför är det enligt min erfarenhet viktigt att man inte bara gör slut när man är mitt i det första kaoset utan ger det lite tid och verkligen ställer alla dom där frågorna, och säger allt det man vill säga. Sedan får du se ifall du väljer att göra slut, eller om ni hittar en väg tillbaka till varandra där ni kan börja jobba upp förtroendet igen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar