Frågor och svar om gynekologisk undersökning

17 Jul 2002, 11:00 268
Annat, 0 år
Question


Jag vågar inte gå tillbaka till min barnmorska på ungdomsmottagningen. Sist jag var där gjorde jag en undersökning och hon brydde sig inte vad jag ville och inte ville. Hon förde in instrument i slidan hårdhänt och det gjorde så ont att jag inte vågade säga ifrån.Jag kände mig så hjälplös där jag var.
Efter detta har det gjort ont i underlivet, jag kan inte röra slidan förän det gör ont, och inte föra in något, kan det ha hänt något allvarligt?
Vad ska jag göra? Kan jag byta Barnmorska? jag vågar aldrig gå till henne igen
Snälla hjälp mig! /Förtvivlad 16åring

Svar

Du kan känna dig öm i slidöppningen, det kan ha blivit någon liten spricka, den självläker, är helt ofarligt.
Det är givetvis tråkigt att du känner dig illa bemött av Barnmorskan, men tänk på att det är viktigt att tala om för Barnmorskan om du upplever undersökningen smärtsam, då hade hon säkert avbrutit undersökningen. Du har alltid möjligheten att välja någon annan Barnmorska vid den ungdomsmottagning du besökt. Om inte denna möjlighet finns, vänd dig till Mödravårdcentralen/ Barnmorskemottagningen på din ort så kan du få hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar