Frågor och svar om onani

18 Jul 2002, 17:33 345
Kille, 0 år
Question


Är det så att det är vanligt med konstiga, och näst intill sjuka fantasier i tonåren?
Ibland när jag onanerar så tänker jag på alla möjliga saker, men när jag väl...kommit så får jag alltid dåligt samvete och skäms över mig själv.
Är jag onormal, när jag tänker på saker som är nästintill olagliga?
Jag skulle ju aldrig kunna göra dem sakerna på riktigt!
Jag vill bli av med oskulden när jag är mogen, och med nån jag älskar. Men ändå tänker jag ju på dem här sakerna!
Ska det vara så, eller är jag konstig?
Jag är 15år förresten...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, du är inte alls ovanlig, eller onormal. Att ha sexfantasier som känns konstiga, sjuka, onormala, kriminella, och som inte har något som helst att göra med vad man själv skulle göra i verkligheten är vanligt och helt normalt. Det är normalt både för tonåringar och för vuxna.
I sina fantasier kan man tillåta sig själv att tänka precis vad som helst och bli upphetsad över väldigt mycket, JUST FÖR ATT DET ÄR EN FANTASI.
Många känner dock som du att dom får dåligt samvete efteråt och skäms, men det ska man inte göra, för det är en tillgång att ha en livlig fantasi, och fantasin fyller faktiskt en viktig funktion för vår mentala hälsa, precis som våra drömmar gör. Jag går dock inte in på hur, eftersom det då skulle bli ett VÄLDIGT långt svar.

Men mitt råd är att du fortsätter att njuta av dina fantasier och försöker lägga ner det där med skulden och det dåliga samvetet för du har absolut inget att ha dåligt samvete för. Den enda risken som finns när det gäller fantasier överhuvudtaget gäller personer som inte kan skilja på fantasi och verklighet, och där dom börjar leva ut fantasier som innebär övergrepp och brott mot andra i verkligheten. Men då pratar vi om personer med en allvarlig psykisk störning, och den kategorin tillhör definitivt inte du, varför du kan fortsätta att använda dina fantasier när du onanerar med gott samvete.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar