Frågor och svar om misshandel

19 Jul 2002, 13:57 168
Annat, 0 år
Question


Jag bor tillsammans med min mamma och bror (16år), mamma o pappa är skilda sedan jag fyllde 6år. Har en syster på 29 år som bor på landet med sin familj. (nu fyller jag snart 18år)Jag och min mamma har aldrig kommit överräns särskilt bra direkt. Min bror har de senaste åren slagit ganska mkt på mig med jämna mellanrum, det e inte alltid han gör det. Men det inträffar iaf ett par ggr/månaden då jag är hemma. Inte direkt livshotande eller så, mest sparkar och knytnävsslag... ibland sitter jag inlåst på mitt rum rädd för att min bror (som e mkt starkare o längre än mig) ska slå mig så att jag får en massa blåmärken... Nu är jag trött på detta, och när det händer o jag sedan sitter inlåst på mitt rum så känner jag att jag inte orkar längre. Sär bara inte att jag ska flytta te pappa, för han har ett himmla temperament också... Vad ska jag göra? årkar inte mera...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag förstår mycket väl att du är trött på detta för ingen människa har rätt att slå dig, oavsett om det är någon i familjen eller någon utanför. Du kan faktiskt anmäla din bror för misshandel just pga detta. Och om din bror verkligen slår dig med knytnävarna och sparkar på dig, mer än vad som normalt kan förekomma mellan syskon så borde du faktiskt anmäla. Nu kanske det känns lite drastiskt för dig, men det finns ju inget som hindrar att du talar om för din bror att du kommer att göra något sådant ifall han inte slutar (enda undantaget är ifall han skulle bli så arg att du skulle få ta emot mer slag då).
Men oavsett om du säger detta till honom eller inte så tycker jag att du skall ta ett ordentligt snack med din mamma. I det här läget är det kanske inte jätteviktigt att du och din mamma inte kommer överens så bra i vanliga fall, jag tycker ändå du skall prata med henne. Se till att prata med henne när ni är ensamma och säg att du behöver hennes hjälp för att få din bror att sluta slå dig. Det är föräldrarnas ansvar att se till att alla i en familj beter sig på ett vettigt sätt mot varandra och förhoppningsvis tar din mamma detta ansvaret när du prata med henne.
Ytterligare ett förslag är att du pratar med din äldre syster. Hon kanske kommer bättre överens med din mamma och kan hjälpa dig att prata med henne, alternativt att din äldre syster säger till din bror på skarpen att lägga av med att slå dig.
Men skulle det inte hjälpa, eller om det faktiskt rör sig om mer än vanliga syskongräl, så råder jag dig att gå till antingen näraste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där, alternativt med skolkuratorn. Dom kan hjälpa dig vidare med vad du kan göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar