Frågor och svar om förhållande

20 Jul 2002, 11:12 161
Tjej, 0 år
Question


Jag(18år) o min pojkvän(21år, haft sex innan) har varit ihop ett halvår o försökt att ha sex (jag e oskuld) ville det igentligen inte 1:a gången vi försökte, men försökte iaf, o det gjorde så himmla ont för mig så vi slutade, och nu så har jag negativ syn på sex, äcklas rent ut sagt av det, och min kille vill jättegärna ha sex med mig, vad ska jag göra? har tagit en paus från DET just nu, men känner ändå hela tiden pressen på mig från hans håll, faktum är att jag inte alls varit intresserad av att ha sex, jag äR ju mogen typ fysiskt för det och så, men känner inte för att ha det just nu... och det kan säkert dröja te ett år eller ännu längre tills jag vill ha det, men jag är rädd för att min kille dumpar mig om jag säger att jag vill vänta så länge... Vad ska jag göra? Hjälp mig någon!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med när man känner sig redo för sex och inte är så individuellt, och det finns enligt min erfarenhet inget sätt att liksom påskynda det hela, utan man är redo när man är redo helt enkelt. Konsekvenserna när man försöker springa förbi sin egen känsla har du själv tyvärr fått känna på, och därför brukar jag vara noga med att poängtera att var och en måste bestämma över när man vill ha sex och inte, eftersom det oftast leder till negativa erfarenheter när man försöker fast man inte är redo. Därför kan jag inte annat än råda dig att lyssna till dig själv, och vänta med att ha sex tills det känns rätt för dig. Det är din kropp och den bestämmer du själv över, eftersom det är du som skall leva med dig själv i resten av ditt liv.
Men visst kan det här med att man är redo olika tidigt i ett förhållande trassla till det. Och visst är det så att många förhållande spruckit för att man inte kommit överens om när man skall ha sex, eller för att det är något annat i sexlivet som trasslar. Detta går inte att gardera sig mot, utan är ibland livets verklighet som man måste hantera. Och rent krasst kan det ibland handla om att väga konsekvensen av att ha sex innan man känner för det, mot konsekvensen att partnern lämnar en.
Men innan man hamnar där, så tycker jag att man verkligen skall ha försökt att hitta en väg att få förhållandet att funka trots att man vill olika saker. Därför tycker jag att du skall ta ett ordentligt snack med din pojkvän och berätta om att det var för tidigt för dig när ni försökte förra gången och att det blev fel för dig när du försökte fast du inte ville. Berätta också vad du har för känslor för sex just nu, för ibland kan det faktiskt det här med att man pratar med varandra om sina känslor vara en bit som gör att man kommer närmare varandra, vilket även kan bidra till att sex inte blir så stort och skrämmande längre. Jag tycker inte att du, varken inför dig själv eller inför honom, måste säga att du vill vänta ett år, för det är ju inget som du vet. Du kanske känner dig redo imorgon efter att ni har pratat, eller du kanske känner dig redo om två år. Jag tror man skall akta sig för att sätta några tidsramar för då ökar bara pressen. Prata istället om hur du känner dig nu, och hur du ser på att ha sex just nu. Och när du pratar med honom så säg också till honom att du är rädd för att han skall lämna dig för att du inte vill ha sex nu. Idag vet du ju inte alls hur han tänker kring det hela, och ifall dessa tankar finns hos honom. Men när ni pratar om det och du själv tar upp det så ger du även honom ett tillfälle att berätta hur han känner och hur han tänker kring ert förhållande. Och när korten liksom ligger på bordet så är det lättare att hjälpas åt att hitta lösningar som kan göra att förhållandet kan funka. Vad det är för lösningar kan jag idag inte svara på, eftersom det beror så mycket på hur han ser på det, vilket jag inte vet något om idag. Men jag tror att ni själva kan hitta lösningar ifall ni bara pratar med varandra.
Sedan vet jag ju inte heller ifall det är all typ av sexuell aktivitet som du inte känner dig redo för. I ett förhållande behöver man ju nämligen inte ha samlag för att kunna tillfredsställa varandra och ha sex ihop. Man kan ju onanera åt varandra, och ha sexuell närhet på många andra sätt utan att själva samlaget måste äga rum.

Så mitt råd är alltså att du pratar med din pojkvän och är ärlig mot honom, och även låter honom få prata om hur han känner. Det är bästa sättet att försöka undvika att ställas inför valet att ha sex för tidigt, eller förlora pojkvännen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar