Frågor och svar om svartsjuka

22 Jul 2002, 11:26 220
Annat, 0 år
Question


Jag har varit tillsammans med min pojkvän i över ett år nu..jag är 16 år o han fyller 18 i år...vi har det helt underbart tillsammans...sover hos varandra varje natt o har gjort det i över ett halvår av den tid vi varit tillsammans, så vi träffas nästan jämt...jag klarar knappt att vara ifrån min pojkvän en enda natt...om vi är ifrån varandra o hörs på telefon eller internet så börjar vi bara bråka! har funderat på att förlova oss nu o vi älskar varandra hur mycket som helst...
men mitt stora problem är att jag är så himla svartsjuk...jag litar ju på honom till 100% men ändå är jag så himla svartsjuk...alltid om han har varit någonstans utan mig frågar jag om han har träffat på nån tjej...får han mail eller dylikt från en tjejkompis så blir jag skit sur, bara han hälsar på en del tjejer blir jag sur...jag kan inte behärska mig...vet inte varför o jag fattar inte varför jag ska vara så här svartsjuk...visst han är också väldgt svartsjuk, men inte lika mycket som mig....så vad kan man göra om man är så här svartsjuk som jag är?
hjälp mig , snälla!!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När det är som i ditt fall att man inte har någon anledning att vara svartsjuk, men är det ändå, så kan man faktiskt träna bort svartsjukan. Det finns lite olika sätt att göra det på, och om du tittar under rubriken Kärlek- Svartsjuka på vår sajt så kan du läsa om några sätt. Men till dig skall jag även ge lite andra tips än vad jag gjort tidigare. Jag tror nämligen att nyckeln till din svartsjuka ligger i att allt i ditt liv verkar kretsa kring din pojkvän. Det är inget fel i att vara jättekär och att vilja vara tillsammans mycket, men när det blir så att man inte mår bra av att vara ifrån varandra en endaste dag, så stänger man liksom resten av livet ute, och då blir man också väldigt sårbar. För vad skulle hända ifall det nu i framtiden visar sig att det inte funkar mellan er två? Vad händer med dig då? Rädslan för att det skall gå fel blir nämligen större ju mer man krymper livet till att bara handla om relationen med partnern, där allt som sker utanför relationen blir till ett hot. Och det är en perfekt grogrund för svartsjuka. Det är enligt min erfarenhet ganska vanligt att relationer som fungerar på detta sättet tar slut med tiden, eftersom man till slut kväver varandra när man stänger ute allt annat. Alla människor har behov av att umgås med mer än en människa, precis som dom flesta människor har behov av att odla egna intressen. Visst kan man ha intressen ihop med sin partner och vissa par utövar sina intressen tillsammans, men det är ändå oftast förknippat med att man även träffar andra med samma intresse.
Som jag sade tidigare så tror jag att nyckeln till din svartsjuka ligger här någonstans, där du helt enkelt inte har något liv förutom din pojkvän, vilket gör dig rädd för alla tänkbara och fantiserade hot som kan tänkas ställa till det för er relation och lämna dig utan något kvar. Och det läget är inget bra utgångsläge varken för ett förhållande eller för en förlovning.
Mitt råd till dig är därför att du försöker ta dig tid att umgås med andra vänner av båda könen, att du tex ibland går ut och dansar eller gör något annat roligt ensam tillsammans med dina vänner. Mitt tips är också att du tar dig tid att göra andra saker som intresserar dig, ensam eller ihop med någon annan vän. Du kanske gillar att spela badminton, simma, eller gå på stan och shoppa, eller precis vad som helst. Ta dig då tid och gör dom här sakerna lite då och då. Sedan är det inte helt fel heller att du försöker tillbringa lite tid bara med dig själv som sällskap. Bara vara hemma, lyssna på musik, promenera och sätta dig på något café eller på något stäle i naturen som du gillar. Och bara försöka vara med dig själv och dina egna tankar. Det här som jag föreslår känns kanske bara onödigt och dumt, när det enda som du vill, är att vara med din pojkvän. Men det är faktiskt ett sätt att träna bort din svartsjuka. För när du med tiden upptäcker att du klarar att vara med både andra och dig själv, utan att längta ihjälp dig, utan till och med trivs i ditt eget sällskap och kan ha roligt även om din pojkvän inte är närvarande, så garanterar jag dig att du inte kommer att vara så rädd och känna svartsjuka i alla dessa situationer där du nu bara ser en massa hot som uppenbarligen inte existerar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar