Frågor och svar om förhållande

22 Jul 2002, 12:49 95
Tjej, 0 år
Question


Hej!
Det är så att jag gillar två stycken killar samtidigt, o dem gillar mig. Jag har varit ihop med en kille från Stockholm nu i 7 månader.När vi träffades så jobbade han tillfälligt här i Västerås och bodde här tillfälligt också. Sen bytte han jobb o flyttade tillbaka till Stockholm. Och då blev det ju så att vi inte kunde träffas lika ofta. Vi har fortfarande kontakt med varandra, och nu så säger han att han vill komma hit till Västerås och bo med mig. Han har sökt jobb och lägenhet här i stan. Men medans han har varit i Stockholm så har mina känslor för honom svalnat. Jag känner att jag inte längre är kär i honom. Och nu har jag träffat en kille här i stan jag tycker mycket om, o han tycker jättemycket om mig. Jag tycker alltså om 2 killar lika mycket, o nu så måste jag stå o välja nån av dem. Båda vill alltså fortsätta att träffa mej o ha ett kärleksförhållande med mig. Jag gillar den här nya killen lite mer än den gamla. Hur ska jag göra? Vilken ska jag välja? Om jag väljer nån så sårar jag nån av dem, om jag inte tar nån så blir jag ju ensam. Och jag vill inte vara ensam. Den nya killen är mer underbar än den gamla, jag känner i mitt hjärta att han är min drömkille. Vad ska jag göra?
Vore tacksam för svar, så fort som möjligt.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I ett sådant läge finns inget annat att gå på än vad du själv känner. Du skriver ju ett antal gånger att dina känslor för din gamla kille svalnat, och att du känner att den nya killen är din drömkillen, och det är det enda du har att gå på. Så mitt råd blir att du skall lyssna på hur du själv känner och låta känslorna avgöra.

När man gör slut med någon och säger att man inte längre är intresserad så sårar man ju alltid den andre, och det är inget du kan slippa ifrån. Att välja innebär precis som du sade att den ena blir sårad och kanske är det så att du även har lite dåligt samvete för att du inte varit riktigt ärlig mot någon av dem. Du har ju faktiskt haft två killar parallellt som inte vetat om varandra, vilket inte är riktigt schysst mot någon av dom. Så det ansvaret får du nog ta nu, och försöka hantera situationen med respekt för dom båda killarna. Och det gör man genom att vara ärlig, och säga som det är att man inte vill vara tillsammans längre. Självklart kan det bli så att den gamla killen blir både arg och ledsen (om det nu är honom du väljer bort) eftersom han uppenbarligen trott att du varit fortsatt intresserad och nu satsat en hel del för att kunna bo i samma stad som du. Men det tjänar inget till att du drar ut på det hela för det lär inte bli lättare i längden, och du kan ju heller inte fortsätta att vara tillsammans med honom bara för att du inte skall såra honom, om du inte längre är kär i honom.

Vidare så vet jag inte om det är så att du inte är kär i någon eftersom du uppenbarligen funderat på att inte välja någon av dom. Det låter ärligt talat lite konstigt i mina öron när du skriver att du inte kan låta bli att välja någon eftersom du då blir ensam. Visst är det så att man kanske inte vill vara ensam i vissa perioder av sitt liv, men det är nog ingen vettig grund för att välja partner, utan skall förhållandet lyckas så borde det enligt min erfarenhet finnas andra skäl än rädsla/ovilja att bli ensam, för att man väljer varandra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar