Frågor och svar om familj

22 Jul 2002, 13:04 187
Tjej, 0 år
Question


Hej... Jag är en tjej på 16 år.
Mina föräldrar håller på och skiljer sej, mamma och jag letar efter en ny lägenhet. Pappa var otrogen mot mamma för ett tag sedan...
Det senaste året har dom bråkat något fruktansvärt, dom kan knappt prata med varandra utan att börja skrika. Dom blir helt galna, och försöker man gå emellan så blir det värre. Och man för höra att man inte duger och att man är en jävla unge...
Pappa försvinner på kvällarna och kan komma hem vid 2 på nätterna, mamma mår jätte dåligt. Hon gråter ofta. Jag mår så jävla dåligt av att se henne sådär. Jag känner mej sviken av pappa.
Min lillasyster är pappas ögonsten, och när hon och jag bråkar får jag ALLTID ut för det. Han skriker åt mej, sliter i mej. Jag känner att allt är mitt fel, skiljsmässan, bråket, hatet. Mamma brukar säjja att jag inte ska tjata på henne för jag gör allt bara värre.
Men vad ska jag göra då? Jag kan inte prata med Mamma för då säjer hon att jag bara förstör. Pappa har jag aldrig kunnat prata med.
Tillslut mådde jag så dåligt att jag försökte ta livet av mej, jag hade lyckats om inte min bästa kompis hindrat mej. Det är tack vare henne jag har levt vidare, hon betyder ALLT för mej. Jag kan inte svika henne.
Andra kompisar jag har är för uppe i sej själva, dom inser inte hur lessen och hur dåligt jag mår. Dom bryr sej bara om sina killar och SeJ själva.
Jag känner att jag måste prata med någon, en vuxen. Men samtidigt känns det som om jag bara klagar, eftersom jag vet hur många andra det finns som har det 1000 ggr värre. Men jag kan inte hjälpa det.
Kan man gå till psykolog utan att föräldrarna får reda på det?
Jag vill inte att dom ska få reda på det, för då kommer dom bara må sämre och jag orkar inte ta på mej mer nu.
Jag ber inte om ett svar, det känns bara skönt att få ur mej allt... nästan allt iaf.
Och hur får man tag på en psykolog? Lr tycker du jag ska göra nått annat?
Tack...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det första jag vill säga till dig är att det ALDRIG är ditt fel att din familjesituation blivit så här med skilsmässa och bråk. Det är helt och hållet dina föräldrars problem, och har inget med dig att göra. Tyvärr så är det ofta så här vid skilsmässor att föräldrarna är så uppe i sin egen sorg och besvikelse att dom inte riktigt klarar att vara föräldrar under tiden, utan till och med använder barnen för att få ur sig allt som plågar dom. Det är inte rätt utan handlar om att föräldern inte klarar av att hantera sina egna känslor, och det leder ofta till att du och andra i din situation anklagar sig själva. Men gör inte det, för detta har inget med dig att göra, utan är helt och hållet din mammas och pappas problem och ansvar.
Eftersom jag vet hur svårt detta kan vara och vad det kan göra med ens egen självkänsla så tycker jag att du gör helt rätt i att hitta någon annan vuxen att prata med. Det kan man behöva när man skall gå igenom en skilsmässa (för det tvingas faktiskt barnen också göra) även om det inte är bråk och skrik som det är just nu hemma hos dig.
Mitt råd är att du går till närmaste Ungdomsmottagning. Det är helt gratis, och där finns en kurator som du kan få hjälp och stöd av. Dina föräldrar behöver inte få veta att du går dit, för i detta läget är det säkert bäst att du gör detta på egen hand, även om det är synd att det skall behöva vara så.
Titta under länken "Din mottagning" så hittar du vart närmaste Ungdomsmottagning finns. Du kan ringa dit och antingen beställa tid, eller höra när dom har så kallad "Öppen mottagning" då man kan gå dit utan att ha beställt tid. Hittar du ingen i närheten så kan du lika gärna vända dig till skolkuratorn, för där kan du också få hjälp i ett sådant här läge.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar