Frågor och svar om p-piller

10 Oct 2000, 00:00 253
Annat, 0 år
Question


Är p-piller 100% säkert eller behöver man använda kondom också?

Svar

P-piller är inte till 100% säkert. Statistiskt räknar man med 0.5-8 graviditeter på 100 kvinnor under 1 år. Givetvis är det viktigt att komma ihåg att ta tabletten varje dag,så regelbundet som möjligt.

Om man använder vissa andra läkemedel t.ex. viss penicillinsort, epilepsimedicin, sömnmedel, lugnande tabletter och koltabletter kan detta användandet försämra p-pillret så att graviditetsrisk finns. Kräkningar inom 2 timmar från tablettintaget påverkar också säkerheten. Diarré (magsjukan) gör också att p-pillret fungerar dåligt. Kombinationen p-piller/ kondom är alltid bra och speciellt i ett nytt förhållande då det finns risk för könssjukdomar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar