Frågor och svar om journalist

23 Jul 2002, 13:59 191
Tjej, 0 år
Question


Jag börjar 9:an till hösten. SYO vill att vi ska börja fundera redan nu. Jag vill läsa NV, men jag vill också läsa bitar av media och SP. Jag vill läsa psykologi, filisofi, foto och journalistik. Kan man göra det?? Vilket gymnasium bör jag välja för att få allt det? Jag vill nämligen bli en hel del saker (tex psykolog, journalist, fotograf, LÄKARE och fysiker) Min lärare rådde mig att betänka det.

Svar

Jag tycker att NV är ett bra och allmänbildande program som du ha stor nytta av i framtiden oavsett vad du vill bli och blir när du ska fortsätta studera. För att kunna söka till läkar- eller fysiker-utbildningar måste du läsa NV, det är nämligen så att man måste ha betyg i naturvetenskapliga ämnen för att vara behörig att söka till de utbildningarna. För att bli psykolog, journalist eller fotograf kan det vara lämpligt att gå SP eller MP, men du kan lika gärna gå NV. Psykologi, filosofi och ev. foto är kurser som kan erbjudas inom det individuella valet på gymnasiet. Vilka kurser som erbjuds på den skola du kommer att gå kan jag inte svara på för det är olika utbud på olika skolor. Det finns inget program på gymnasiet som erbjuder allt det du frågar efter, utan du måste välja det program som ligger närmst det du är mest intresserad av. På en del gymnasier har man specialutformade program som kan vara en blandning mellan NV och SP, men det är inte på många platser i landet det är så. (Kolla med din studie- och yrkesvägledare)

Du kan också läsa SP för att senare läsa in det naturvetenskapliga ämnena, men det är bättre att ta NV med detsamma om du nu vill läsa det.

Oavsett vilket program du söker är det viktigt att tänka på att du ska ha en bra tid i gymnasiet. Du ska tycka det är roligt och du ska känna att det är detta jag vill läsa. För att komma in på en läkar- eller psykologutbildning krävs mycket bra betyg, MVG i snitt, och för att få så bra betyg måste man vara intresserad av sin utbildning för att kunna lägga ner den tid det krävs.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar