Frågor och svar om utbildning

23 Jul 2002, 14:02 174
Annat, 0 år
Question


Vad ska man gå för utbildning (gymnasium) om man vill bli politiker?

Svar

För att bli politiker behöver man inte gå något speciellt gymnasieprogram. Det viktigaste för att bli politiker är att man engagerar sig i ett parti och/eller ett partis ungdomsförbund. Vilket parti man väljer beror ju på vad man har för åsikt och om man hittar ett parti som har ungefär samma åsikt som en själv. Många av våra folkvalda politiker har ju börjat sin politiska bana just som så att de engagerat sig för en fråga som de tycker är intressant och sedan gått vidare inom det parti man känner sig hemma i. Det finns ingen utbildning för att bli politiker.

Men. Om man vill jobba som sakkunnig på ett departement i riksdagen, då ska man skaffa sig en utbildning inom det område man är intresserad av. Är man intresserad av samhällsfrågor, är det lämpligt att skaffa en utbildning inom det. Är man intresserad av tekniska frågor, skaffar man en utbildning inom det. Så den sidan av politiken är mera ett val av det man är intresserad av. Våra folkvalda politiker, oavsett nivå, omger sig med sakkunniga. En politiker är en människa precis som vi alla, men han/hon har en förmåga att föra mångas talan. Men en politiker kan inte allt om allting, och därför finns det alltid en skara medarbetare som kan mera om olika saker.

Du ska gå det program som du tror är bäst för dig. Du ska också engagera dig i någon politisk organisation. Du ska inte vara rädd för att jobba med olika frågor och du ska känna att det här gör jag för mig själv och mina medmänniskor. Kan man jobba och tänka så, tror jag att man blir en bra politiker, oavsett parti.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar