Frågor och svar om utomlands

24 Jul 2002, 19:21 183
Annat, 0 år
Question


Hej svejs. Jag är en liten tjej som är dyslektiker. Jag vill gärna plugga utomlands men är osäker på om jag kan det? Jag har ganska lätt för att prata engelska och förstå men skriva är lite värre. Vad gör man?

Svar

Visst kan du plugga utomlands, men först måste du bli klar med dina studier här hemma. Med det menar jag att du ska bli klar med grundskolan och sedan gymnasiet. Får du hjälp med din dyslexi? Har du kontakt med specialpedagog/lärare? Har du gjort någon utredning som visar hur svår din dyslexi är? Om du inte fått någon sådan hjälp ska du i första hand kräva det, så att du klarar utbildningen här i Sverige. Jag frågade en specialpedagog som jag känner och hon tyckte, av det lilla du har skrivit här, att det inte verkar som om din dyslexi är så stor utan att du med bra hjälp i skolan ska kunna lära dig skriva och läsa riktigt bra. Så innan du funderar på utlandsstudier ska du se till att få hjälp med din dyslexi. Så mitt tips är: ta kontakt med skolans specialpedagog/lärare samt tala med din studie- och yrkesvägledare om utlandsstudier.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar