Frågor och svar om glasögon

24 Jul 2002, 19:27 462
Annat, 0 år
Question


Jag har synfel, vet inte exakta styrkan, men mellan -2 och -1. Jag använder varken linser eller glasögon och har nu två frågor.
1. Kan min syn bli sämre om jag inte börjar använda glasögon?
2. Kan man börja använda linser direkt för jag vill verkligen inte ha glasögon.

Svar

Du kan inte försämra din syn genom att inte använda glasögon. Men om ditt synfel är mellan -1.00 och -2.00 så måste det vara jobbigt för dig att inte se ordentligt. Hur går det i skolan undrar jag då? Om du 16 år eller äldre och funderar på att börja övningsköra och ta körkort så måste du ha någon form av korrektion, glasögon eller kontaktlinser.

Svaret på din andra fråga är enkelt: Självklart kan du börja med linser direkt. Det finns inget som säger att du måste börja med glasögon, även om de flesta gör det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar