Frågor och svar om sex

25 Jul 2002, 12:23 812
Annat, 0 år
Question


En gång tältade jag och två andra killkompisar ute i skogen. Och när det blev natt så va vi uppe och juckade (skojknullade) på varandra me kläderna på. Varför gör man detta?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Under tonåren, som jag antar att du befinner dig i, sker hormonförändringar i kroppen, vilket har att göra med att man kommer in i puberteten. Under den här tiden vaknar oftast intresset för sex och den egna kroppen ordentligt, vilket gör allting ganska nytt och spännande. Vi människor är konstruerade så att hormonerna börjar strömma till i denna åldern, vi är liksom programmerade till att bli könsmogna då.
När den här nyfikenheten på sex och den egna kroppen väcks till liv, börjar dom flesta att experimentera med sex. Både när det gäller onani och när det gäller sexuella relationer med andra. Man utforskar liksom området för att bli redo för att ha sex med en partner. Detta utforskande är inte speciellt könsbundet utan dom flesta utforskar den egna och andras kroppar med personer av båda könen, och det är där kompisarna ibland kommer in. Dom känner man ju redan och man är ganska trygg med dom, samtidigt som dom oftast är jämnåriga och alltså befinner sig i precis samma fas som en själv, dvs är också intresserade av att utforska sex. Enligt min erfarenhet finns det också en speciell trygghet att utforska sex ihop med personer av samma kön. Då vem man ju liksom att dom andra fungerar likadant, emedan det kan vara lite mer nervöst ihop med personer av andra könet eftersom det är så obekant och främmande på många sätt.
Så, du får helt enkelt se det som ett utforskande av din egen sexualitet, vilket med tiden skall göra dig redo för att ha sex med en partner.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar