Frågor och svar om här kan man få hjälp!

25 Jul 2002, 12:30 321
Annat, 0 år
Question


Hur gör man om man behöver akut hjälp och ringer till en ungdomsmottagningen för att få hjälp...och de säger att det kommer antagligen att dröja flera veckor tills du komma????Ingen hjälper dig... vilket dåligt system vi lever i.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag förstår om du tycker att det är ett dåligt system när inte alla som behöver få hjälp kan få komma relativt omgående. Tyvärr så är det så idag att pengarna inte räcker, varför det finns för få som jobbar på våra Ungdomsmottagningar och även inom psykiatrin. Därför blir det långa köer även om dom som jobbar försöker ta emot så många som dom kan.
Det du kan göra om det är så akut att du inte klarar att vänta dom veckorna det tar, är att du vänder dig till psykakuten (dvs om du nu vände dig till Ungdomsmottagningen för att få hjälp med något som psykiskt plågar dig). Psykakuten brukar finnas på sjukhuset och fungerar precis som vilken akutmottagning som helst.
Går du i skolan skulle du ju också kunna vända dig till skolkuratorn och höra om han/hon kan ta emot dig snabbare.

Om det nu istället var läkaren eller barnmorskan du ville träffa på Ungdomsmottagningen så kan du vända dig till den vanliga akuten på sjukhuset om dina problem är av sådan karaktär att det inte kan vänta.

Hoppas att du får en tid snart och att ditt problem löser sig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar