Frågor och svar om bråk

25 Jul 2002, 12:41 139
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej på 14 år och jag har de skit jobbigt hemma. Min pappa e jämt sur å begär bara massa saker.. Vi har gått på familjeterapi en gång. Jag, min mamma, pappa, å min syster som e 21 år. Han va snäll en vecka, men sen så blev han sur igen.. min syrra å jag mår båda dåligt av honom.. Jag hatar han. Han bryr sig inte om nån, förutom han själv å pengar.. Jag har sagt till min mamma flera gånger att hon ska säga till han.. Hon gör de.. men inte tillräckligt så han förstår hur ont han gör en.. Jag brukar prata me min mamma om detta, jag har tillåmed sagt att jag vill att dom skiljer sig. Men hon älskar han tyvärr. Han e ingen alkohlist, men han dricker ofta. Vet inte vad jag ska göra för att de ska bli bättre, har försökt att få de bra själv.. utan hjälp från andra. Men jag misslyckades. Hoppas på råd av er. Tack på förhand.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du skulle kunna försöka prata med både din mamma och din pappa om hur du mår och säga att du vill att ni tar upp familjeterapin igen. Ett annat alternativ är att du pratar med din syster och ser om ni tillsammans kan gå till era föräldrar och säga att ni måste ha en förändring.

Men funkar inget av detta så tycker jag att du skall söka hjälp på egen hand. Ofta är det nämligen svårt att få andra människor att ändra på sig och då får man försöka att ordna det så att man själv inte far så illa. Därför tror jag att du skulle må lite bättre av att ha en samtalskontakt där du och dina känslor kan få stå i centrum, och där du kan få stöd att orka bo kvar i din hemmiljö. Gå därför till närmaste Ungdomsmottagning eller vänd dig till skolkuratorn och berätta om din situation där. Detta är något som du kan göra även om nu dina föräldrar skulle gå med på att försöka ta tag i situationen igen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar