Frågor och svar om Ångest

27 Jul 2002, 12:39 580
Tjej, 0 år
Question


För några dagar sen var jag på en samling. Vi var väldigt många och alla pratade i mun på varandra. Jag fick panik. Jag kunde inte andas och mitt hjärta slog flera slag per sekund kändes det som. Det satt personer brevid mig och jag kände hur de kom närmare och närmare. Alla röster blev högre och högre. Min kompis såg att jag darrade och frågade hur det är fatt. Jag sa att jag var rädd, och efter det bultade hjärtat mer. Men sedan blev de tysta, och jag kunde lugna ner mig. Efter några sånger, kom detta högljudda beteendet igen. Jag blev ännu räddare och när jag hörde personer som även grät (glädjetårar) klarade jag inte av mer. Jag fick gråtande springa ut därifrån. Jag satte mig i en soffa där jag inte kunde höra ljuden, och satt där bara och grät och skakade. Mina kompisar kom och höll om mig, men då blev jag bara ännu räddare. Jag är inte van vid närhet och det kändes ovant och obekvämt. Efter en lång stund slutade jag darra men jag hade fortfarande kvar känslan.
Jag har känt så här innan, obekvämhet vid folksamlingar och trånga ytor. Men har aldrig innan börjat darra och vara okontaktbar. Jag kommer inte ihåg vad de sa till mig när vi var ensamma. Kan jag ha utvecklat klaustrofobi? Hur kan man bota detta?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag brukar av princip aldrig sätta några diagnoser i mina svar, eftersom det krävs mer än vad man kan utläsa ur ett brev för att ge en korrekt diagnos. Därför kan jag inte säga ifall du har utvecklat en klaustrofobi utan att ha träffat dig och pratat kring dina problem. Däremot kan jag säga att dom problem du drabbas av när du befinner dig i folksamlingar bör du få hjälp med oavsett om du får diagnosen klaustrofobi eller inte. Det är ju uppenbarligen något som plågar dig och därför bör du ta dina problem på allvar. Mitt råd är därför att du söker dig till närmaste Ungdomsmottagning och beställer en tid hos deras läkare för att få dina problem utredda, alternativt att du vänder dig direkt till öppenvårdspsykiatrin (barn-, och ungdom om du är under 18 år). Inom psykiatrin kan du få hjälp med att utreda ifall det är klaustrofobi du lider av, och du kan också få hjälp med behandling. När det gäller behandling så kan du diskutera detta med den som du träffar. Inom psykiatrin finns det både medicinsk behandling (mediciner) och psykoterapeutisk behandling (typ samtalsbehandling)att välja mellan, och ibland kombinerar man dom båda. Inom Ungdomsmottagningen är det lite olika vilken typ av behandling dom kan stå till tjänst med. Läkaren kan alltid ge medicinsk behandling men det är inte alltid dom har en psykolog eller terapeututbildad kurator som ge samtalsbehandling. Men i sådant fall kan dom alltid ge dig en remiss till typ psykiatrin. Nu vet vi ju inte ifall du lider av just klaustrofobi men annars så kan just denna typ av fobier behandlas framgångsrikt med bla något som heter kognitiv beteendeterapi, vilket många psykiatriska mottagningar kan erbjuda. Men som sagt, första steget är att du söker en kontakt för att diskutera vad det är för typ av problem du lider av. Först därefter kan man diskutera behandling.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar