Frågor och svar om sex

28 Jul 2002, 21:46 746
Annat, 0 år
Question


Är det fel att ha sex när man är 12?
Är det farligt att bli avsugen och ha sex samma dag, flera gånger?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt min erfarenhet är det direkt olämpligt att ha sex när man är tolv år. Att ha sex kräver att man har en viss mognad. Rent kroppsligt sett finns det tolvåringar som är mogna för att ha sex och som är relativt utvecklade. Men rent psykiskt så har jag än så länge inte träffat någon tolvåring som varit mogen att ha sex, och i dom fall man har haft sex vid så unga år har man ofta enligt min erfarenhet fått ganska dåliga upplevelser av sex som man fått bära på under många år framöver. Detta beror oftast på att man i den åldern inte känner sin egen kropp tillräckligt väl för att man skall kunna ha sex som känns bra, men också för att man inte har den självsäkerheten som krävs för att man ska fatta rätt beslut när det gäller vem man ska ha sex med, och hur man ska ha sex. Det är därför man har bestämt att 15 år är den åldern som gäller för att man skall vara byxmyndig som det lite slarvigt brukar kallas. Det betyder att det i princip är straffbart att ha sex med någon som är yngre än så. Och detta är just för att man skall skydda dom yngsta från att bli utnyttjade, vilket alltså är lätt hänt.

När det gäller din andra fråga så är det inte farligt att ha sex och bli avsugen hur många gånger som helst under en och samma dag. Det där brukar ge sig av sig självt eftersom både tjejer och killar kan känna sig ömma när dom har sex väldigt mycket under en kort tid och då blir man inte så pigg på sex längre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar