Frågor och svar om förhållande

29 Jul 2002, 09:44 99
Annat, 0 år
Question


För 2 år sedan träffade jag en ung tjej vi blev kära.. vi bor 20 mil från varandra och det kom en kille som snackade massa skit så hon litade inte på mig.. så hon blev tillsammans med honom och så fort hon träffade mig så ville hon va med mig.. sedan gjorde vi slut på hösten och jag kan inte glömma henne och hon ringer till mig konstant.. jag bråkar med henne så försvinner hon ett tag… jag har bett henne dra men ändå söker hon upp mig.. fast jag har lyckat få mina nazist vänner att börja jaga honom.. och vi har även lyckat få ut en mindre summa pengar på honom.. för att lära honom en läxa.. men min fråga är tror du det skulle funka att ge mig på hennes vänner så hon börjar hata mig så jag slipper ha henne efter mig.. även att jag älskar henne fortfarande mer än allt.. så här kan jag inte bry mig om henne och behöver få henne att sluta höra v sig till mig.. tror ni att det kan funka… att få henne att hata mig så hon håller sig borta… för att bli påmind av vad som hände är inte det roligaste…

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter som om du har känslor för den här tjejen som du inte riktigt kan reda ut för dig själv. Du säger både att du älskar henne mer än allt, och att du vill att hon skall hålla sig borta. Så istället för att jaga andra personer runt omkring henne för att få henne att hata dig, tycker jag du borde koncentrera dig på vad du själv vill när det gäller den här tjejen. Uppbenbarligen har er relation inte funkat varför ni gjorde slut, och det är ju ofta så att man gör slut fast man fortfarande älskar varandra, beroende på att andra saker inte funkar. I sådana lägen kan det vara svårt att bryta helt eftersom känslorna fortfarande finns där, vilket gör att man ibland håller på och strular fram och tillbaka. Det verkar som om ni båda har fastnat i det här läget, där hon fortsätter att söka upp dig, och du sannolikt har svårt för att vara tydlig nog med vad du vill för att hon skall fatta. I dom allra flesta fall handlar sådana här situationer nämligen om att man ger lite otydliga signaler om vad man vill, varför den andre kan ha svårt att förstå. För att bryta ett sådant läge gäller det att du funderar över vad du vill med den här tjejen. Vill du ge er relation en chans till, eller vill du bara att hon skall sluta söka upp dig så du kan gå vidare med ditt liv?
Det låter i ditt brev som om du vill det sista alternativet nämligen att hon skall lämna dig ifred. Och om det är så, måste du också vara tydlig med detta, ÖVERTYDLIG. Det hela underlättas ju av att hon bor så långt ifrån dig, och att hon verkar kontakta dig per telefon. Mitt förslag är därför att du nästa gång hon ringer, säger till henne att du vill gå vidare med ditt liv och att du vill att hon slutar söka upp dig. Detta är något du kan säga utan några hot överhuvudtaget. Säg sedan att du kommer att lägga på luren i fortsättningen varje gång hon eventuellt hör av sig. Lägg därefter på.
Sedan gör du helt enkelt som du sagt, nämligen att så fort du hör att det är hon i luren så lägger du helt enkelt på utan att säga något. Detta är vad jag menar med att vara övertydlig. Men det gäller att du verkligen menar vad du säger och inte missar en enda gång, för så fort du börjar prata med henne, även om du bara blir arg och skriker något i luren innan du lägger på, så blir du otydlig igen, och det lilla kan räcka för att hon skall känna att hon får kontakt med dig igen, vilket gör att hon kan bli ännu påstridigare. Det är därför jag råder dig till att fundera igenom vad du själv vill ordentligt innan du gör en sådan här sak, för ska man klara av det gäller det att man själv har bestämt sig för hur man vill ha det.
Så, koncentrera dig alltså på hur du själv känner och bestäm dig för hur du vill ha det så kommer du även att få den här tjejen att förstå med tiden utan att behöva ställa till med problem för både människor runt omkring henne och för dig själv. Kärleksproblem löser man inte med våld av något slag, och ärligt talat så löser man enligt min erfarenhet inga andra problem på det sättet heller.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar