Frågor och svar om onani

2 Aug 2002, 10:17 231
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en kille på 13 år och jag undrar om man kan bli störd av o kolla på porr...
Jag är verkligen jätte rädd för att jag ska bli det kan man det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att man kan bli störd av att titta på porr är ett lite för starkt uttryck. Enligt min erfarenhet så är det inte själva porrtittandet som gör att man blir störd, utan i dom fall man kunnat koppla ihop porrfilmstittande med ett stört beteende, så har porrtittandet mer varit det som utlöst det störda beteendet, medan den psyksiska störningen funnits hos personen hela tiden. Man blir alltså inte enligt min erfarenhet störd av att titta på porr, men är man redan psykiskt ostabil eller störd, så kan porrfilmstittande ibland göra att personen även begår handlingar som han/hon annars inte skulle gjort. Men nu pratar vi alltså om personer som redan är psykiskt störda och dit räknas sannolikt inte du.

Däremot så kan porrtittande påverka, speciellt unga människor, till att få en ganska vriden uppfattning om hur sex mellan människor går till, utan att man för den skull blir störd. Porrfilmer är i allmänhet tämligen dålig sexualundervisning och när man själv inte har erfarenhet av sex och är ung, så kan man därför tro att sex verkligen går till så där. Men porrfilmer är som vilka filmer som helst. Dom är påhittade och det är folk som låtsas, varför det har väldigt lite med verkligheten att göra i dom flesta fall. Går man ut som oskuld och tror att man skall kunna genomföra samlag flera gånger i rad, att alla får orgasm hela tiden, att alla tjejer och killar gillar analsex och gruppsex, och att tjejer alltid vill svälja sperma så kommer man inte bara ställa till det för sig själv, utan man kommer troligen också att ställa till det för den man ska ha sex med. Därför tycker jag att man ibland ska vara lite sparsam med att titta på porr innan man själv har erfarenhet av sex. Men om man kan hålla i huvudet att det är film, och inte på riktigt så kan porr vara upphetsande tex när man onanerar, eller om man tittar tillsammans med den man ska ha sex med, och i sådana fall kan jag inte se att porr skulle vara skadligt för den psykiska hälsan, så i det fallet har du inget att oroa dig för.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar