Frågor och svar om sex

2 Aug 2002, 10:42 204
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag vill mest bara kommentera och berömma er för eran fina sida och erat otroliga tålamod! Särskilt Bo Westholm, som ger mycket givande och seriösa svar. Att ni bara orkar ge seriösa svar till de inlägg och frågor som uppenbart är rena lögner! Det gör att även personer som råkat ut för saker som ÄR helt otroliga men som faktiskt har hänt får hjälp! Fortsätt med samma stil!

Nu till min egentliga fråga: Hur gammal ska man egentligen vara för att få ha sex (tex med någon som är många år äldre)? Jag har fått höra 15 och 16, vilket är det egentligen? Och är det på något sätt "olagligt" för till exempel två stycken 13-åringar att ha sex tillsammans, eller är åldern bara en rekomendation? Eller är det bara olagligt om det är en person som är äldre som har en yngre partner?

Jag spanar själv på en jämnårig (18 år)flicka, så jag frågar av ren nyfikenhet. Det vore bra om ni kunde reda ut begreppen!

Tack på förhand!

/Joar

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Tack för det fina berömmet! Vi är precis som du säger medvetna om att det finns personer som skriver påhittade frågor, men samtidigt så har alla år som socionom och psykolog gett mig erfarenheten att även mycket osannolika saker ibland är sanna, varför vi alltid utgår från att den som skriver är uppriktig med sin fråga.

När det sedan gäller din fråga så är det 15 år som gäller i Sverige, dvs man ska ha fyllt femton för att inte räknas som underårig/barn när det gäller att ha sex. Nu är jag som sagt ingen jurist, men om jag tolkar lagen rätt så krävs det att den ena personen är över femton, och dessutom krävs det att det är en väsentlig skillnad i ålder och utveckling mellan dom som har sexuella aktiviteter ihop för att åklagaren skall kunna väcka åtal. Detta skulle då betyda att det inte är olagligt för två 13-åringar att ha sex ihop då dessa befinner sig på samma utvecklingsnivå och är lika gamla. Att den ena är 16 och den andra är 14 faller sålunda även det förmodligen utanför. Men det är sannolikt en bedömningsfråga från fall till fall och jag vet faktiskt inte om det finns någon rättspraxis för detta, men det tycker jag att det borde. Är du intresserad av att läsa mer så gå in på www.lagrummet.gov.se och klicka på länken "Författningar". Välj sedan länken "Författningar i fulltext". Du kommer då till en sökruta och där kan du skriva in ordet brottsbalk. Du kommer då direkt till brottsbalken och kan scrolla dig ner till 6:e kapitlet och läsa samtliga paragrafer där om du är intresserad av att se lagtexten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar