Frågor och svar om incest

4 Aug 2002, 12:04 1215
Tjej, 0 år
Question


När jag var liten blev jag utsatt för övergrepp. Idag är jag 17 år och tänker på det fortfarande ganska ofta. Nu har jag en pojkvän och vi har haft sex men han vet inte att jag blev utsatt för övergrepp som liten. Vi har varit tillsammans i snart ett år. Är det ok om jag inte berättar det för honom. Jag är rädd för att han ska sluta ha sex med mig för att han vet om det som har hänt mig. Hur ska jag göra? Snälla hjälp mig!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du bestämmer helt själv vem du vill berätta för och inte. Det är inte så att man måste berätta för pojkvänner att man blivit utsatt för övergrepp om man inte vill. Men det som jag tycker är lite ledsamt i det hela är att du uppenbarligen inte vill berätta för att du är rädd för att han inte ska vilja ha sex med dig längre. Det låter då som om du har en uppfattning att du på något sätt skulle vara mindre attraktiv och älskad av din pojkvän om han skulle få veta, och det känns som en svår känsla att bära inom sig.
Min fundering är ifall du inte skulle försöka gå iväg typ till närmaste Ungdomsmottagning eller ringa Barn-, och Ungdomspsykiatrin och få tid hos kurator eller psykolog där. Du verkar ju uppenbarligen tänka en hel del på det du blivit utsatt för, vilket inte på något sätt är ovanligt. Om du fick en chans att prata med någon om det som hänt dig och reda ut dina egna känslor inför detta, så tror jag att du skulle kunna känna dig lite tryggare i denna, och eventuella framtida relationer, och inte vara så rädd för att bli ratad om partnern fick veta. För även om jag inte tycker att du skall berätta för din pojkvän när du inte vill och känner dig osäker, så vet jag samtidigt att det är jobbigt att gå och bära på hemligheter inför den man älskar, och det blir med tiden som om man gömmer en stor del av sig själv, vilket i längden kan ställa till problem i ett förhållande. Men detta är inget jag tycker du behöver bekymra dig om nu, för du är fortfarande ung och det är inte säkert att det är just denna pojkvännen du vill satsa på varför du som sagt kan ta det lugnt med att berätta. Men istället för att fundera på om det är okay eller inte att berätta för pojkvännen så tycker jag alltså att du skall tänka på dig själv, och kanske ge dig en själv en chans att få bearbeta det du varit med om, och hitta ett förhållningssätt till det som kan ge dig en känsla av att du inte har något att skämmas eller vara rädd för.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar