Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

5 Aug 2002, 15:57 305
Annat, 0 år
Question


Du säger att det behövs prof hjälp., jag har klarat mig igenom mina föräldrars svåra skilsmässa när jag var 15 sedan rullade det vidare valium och vin sniffa bensin och rå supa tröttnade efter x år fick ät störningar (anorexi) (hela gymnasiet) flyttade efter stud till UK efter + ett år blev jag uttråkad ~ började knapra x tasy + andra droger "rymde" till 3:e världen drog sedan "hem" och fick bearbeta en depressioon som inte var att leka med, paranoid, nere i nästan ett år men behövde ingen prof hjälp drog sedan utomlands och satte i gång med studierna
är det normalt att gå igenom allt det med råge och klara sig utan prof hjälp ??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man pratar om att söka hjälp eller inte tycker jag inte man kan prata om vad som är normalt eller onormalt. Dom flesta människor behöver en viss hjälp när dom hamnar i olika problem och/eller kriser. Ibland funkar det om man har någon nära vän eller anhörig som kan stötta, ibland behöver man någon professionell utomstående, och ibland klarar man det helt själv. Det låter som om du tillhör den sistnämnda kategorin, men om man vill eller behöver professionell hjälp avgör man ju alltid själv eftersom ingen kan tvinga en att söka hjälp, mer än i väldigt extrema fall.

Det är oerhört starkt av dig att klara av alla svårigheter du beskrivit på egen hand, men det betyder inte att det funkar för alla. Tvärtom är det min erfarenhet att det inte funkar för dom flesta, men därmed inte sagt att någon är onormal. Sedan är det ju alltid relativt vad man menar med att klara av. Många överlever svårigheter och lyckas ta sig vidare i livet på egen hand, men många som gör det dras också med ärr i själen som ibland ställer till det för dom, vilket ibland beror på att dom egentligen inte bearbetat sina upplevelser utan mer uthärdat dom och gömt undan dom någonstans. Nu menar jag inte att det nödvändigtvis behöver ha varit så för dig, utan du kanske känner dig fri från begränsningar i livet orsakade av dina upplevelser. Utan anledningen till att jag sade det är att vi människor menar så olika saker när vi säger att vi klarat av något, varför det är väldigt vanskligt att dra alla över en kam. Därför tycker inte jag att man varken skall propagera för att man alltid måste ha professionell hjälp, eller för att man alltid ska klara sig själv. Det är olika från fall till fall, och till slut är det alltid man själv som avgör.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar