Frågor och svar om obesvarad kärlek

6 Aug 2002, 10:25 135
Annat, 0 år
Question


Jag är jätte kär i en kille som jag träffade för ett tag sen, och vi hade sex o sen blev vi tlsm med varann med han gjorde slut efter 2 dagar och sa att han ville vara singel. Efter det har vi legat med varann 2ggr till. Men sen när jag ställde han emot väggen och sa att jag ville veta hur han skulle ha det för att jag inte orkade hålla på så här nå mer för att jag blev bara mer kär o kär. Då sa han att han ville att vi bara skulle vara kompisar. Sen dess vill han aldrig träffa mej, eller ringa mej. Jag känner mej så utnyttjad och sårad och jag älskar honom så mkt, men ja vet inte hur jag ska få tillbaka honom. Frågan är om jag egentligen vill ha tillbaka honom. Jag älskar han mer än allt annat, och jag trodde verkligen inte att han var sån. Så min fråga är, Hur tycker du att jag ska göra? Ska jag göra allt för att få den jag älskar eller ska ja låta honom flyga iväg?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Visst är det så att man kan kämpa för att få den man älskar om man verkligen känner att det är rätt person för en. Men i ditt fall verkar du ju osäker på om du egentligen vill ha honom tillbaka varför jag kan undra om du verkligen bör ge dig in i en sådan satsning. Vidare så kan jag fundera över vad du menar med att göra ALLT för att få honom tillbaka. I mina ögon kan man ta kontakt, prata, föreslå att man skall göra saker tillsammans, vara extra trevlig och flirta med någon som man verkligen vill ha, men om du menar att gå med på att ha sex, fast du vet att han i alla fall för tillfället inte är intresserad av mer, så är det för mig ett ganska dåligt sätt att kämpa, eftersom det oftast slutar med att man själv står där sårad till slut och känner sig utnyttjad. Så i det avseendet hoppas jag att du inte gör ALLT för att få honom, om du nu bestämmer dig för att ge det hela en chans till.

Annars är det mitt råd att du avvaktar lite. Just nu är du sårad av honom, och han har markerat att han inte är intresserad av ett förhållande. Om du väntar lite och inte tar kontakt med honom nu, så ger du dig själv en chans att känna efter vad du egentligen vill med den här killen. Älskar du honom fortfarande? Är han värd att satsa på och kämpa för? Tror du att ett förhållande mellan er skulle funka i längden? Alla dom här frågorna bör man svara ja på om det enligt min erfarenhet ska vara värt att göra ett försök att få honom. Det räcker nämligen inte bara med att man älskar någon, man måste känna att förhållandet är bra för en själv också och att det har en chans att överleva mer än en vecka. Det är ju faktiskt så att vi människor ofta blir kära i personer som inte är speciellt bra för oss, och där förhållandet egentligen är uruselt. Det kanske låter konstigt men man kan faktiskt älska någon, men ogilla hans/hennes personlighet när man tänker efter.

Så mitt råd till dig är alltså att du låter det gå ett litet tag och sedan sätter dig ner och funderar över svaren på dom frågorna jag gav dig. Därefter kan du bestämma om du vill försöka få honom eller låta honom flyga iväg. Men för din egen skull, använd inte sex i en eventuell kamp för att få honom, det förlorar du själv på i längden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar