Frågor och svar om få kontakt

7 Aug 2002, 19:34 174
Tjej, 0 år
Question


hej! detta har du/ni förmodligen hört flera gånger förut men iaf. det är så att jag har väldigt starka känslor för en kille som är ett år äldre än mig(han är 14) och i agusti så kommer jag att börja på samma skola som honom eftersom jag ska börja 7an... nu är det så att jag gillat honom länge och det visste han förut, förra året, närmare bestämt men han visste inte riktigt vem jag var....men sedan efter ett halvår så vart jag kär i hans kompis men nu så gillar jag honom igen(vilket jag gjort hela tiden men) nu vet jag inte riktigt hur jag ska bära mig åt för att få han att fatta det...å jag vågar inte säga det till honom å inte tänker jag skicka en kompis eftersom jag tycker det är patetiskt!hare bra!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns många sätt att få någon att fatta att man är intresserad. Nu kommer du ju gå på samma skola som honom, varför du kommer ha många chanser till kontakt.
Ett av dom effektivaste sätten att få någon att förstå att man är intresserad tycker jag är att använda ögonkontakten. Man säger ju att blickar talar, och det är faktiskt sant. Att söka kontakt med ögonen när han står i närheten och le lite, när han upptäcker att du tittar är en signal som få missförstår. Här är man lite inne på flirtandets konst, vilket faktiskt är en konst i sig, men denna typen av signaler har funkat i årtusenden. Du kommer ju som jag sade att få många tillfällen att söka hans blick på raster osv, och du kommer ganska snart upptäcka om intresset är besvarat ifall du följer mitt råd. För när man söker ögonkontakt på detta sättet och följer upp med ett leende eller något annat intresserat ansiktsuttryck, avspeglar det sig ganska snabbt om någon är intresserad eller inte. Du kommer märka om han för det första möter din blick snabbare för varje gång du gör så här, vilket han kommer att göra om du lyckats väcka hans intresse, för då kommer han också att kika efter dig. Vidare kommer du märka om han besvarar leendet och om ni lyckas utveckla en typ av kommunikation med ögonen, vilket också det är ett tecken på intresse från hans sida. Men detta kräver som sagt att du söker ögonkontakt ett antal gånger, för dom första gångerna kan han bli blyg, generad eller något annat som du kanske tolkar som ointresse fastän det inte är det, så man får vara lite envis.
Kommer du så långt att ni börjar utväxla blickar, så är det mycket lättare och naturligare att ta mer personlig kontakt och börja prata sedan när det uppenbarar sig ett läge, men det kommer du känna själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar