Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

7 Aug 2002, 20:12 88
Annat, 0 år
Question


hej, jag är en tjej på 17 år. Jag har alltid haft dåligt självförtroende, och vissa tillfällen försöker jag ta livet av mig. Skär mig i handlederna o.s.v.
behöver jag hjälp? vad för hjälp? har gått till kuratorer men det har inte blivit bättre.jag mår dåligt. vet inte vad jag ska göra.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Min erfarenhet är att man oftast behöver professionell hjälp när man mår så dåligt att man försöker ta livet av sig och misshandlar sig själv. Men det finns ju olika typer av hjälp och det gäller ibland att hitta både rätt person och rätt metod. Jag skulle rekommendera dig att du går till en som är utbildad för att jobba med terapi. Kuratorer har nämligen inte utbildning för att jobba med samtalsterapi om dom inte har vidareutbildat sig, varför dom brukar jobba med stödkontakter, vilket är något annat än terapi. I ditt fall tror jag att du skulle vara betjänt av att ha en både djupare och långsiktigare kontakt där du mer får en chans att komma fram till vad som får dig att må så dåligt som du gör, och får hjälp med hur du skall kunna hantera dom här känslorna utan att dom gör dig så illa som dom uppenbarligen gör nu. Dom här frågorna kan man jobba med i en långsiktig terapi. Det enda som krävs av dig är att du vill försöka komma till rätta med dina problem tillräckligt mycket för att satsa på en mer långsiktig terapi och att du är envis. En sådan här terapi kan dom ibland erbjuda på Ungdomsmottagningen förutsatt att dom har en utbildad terapeut (alltså en terapeututbildad kurator, psykolog eller läkare). Du får ringa och höra om dom kan erbjuda det. Annars kan du vända dig direkt till barn-, och ungdomspsyk för dom har garanterat personer med rätt utbildning för att kunna hjälpa dig. Det kan vara lite kö ibland, men ring dit och prata med dom så får du veta det du behöver för att kunna få en tid hos en terapeut.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar