Frågor och svar om kompis

8 Aug 2002, 18:07 1146
Tjej, 0 år
Question


Hej!Jag är en tjej på 17 år som är orolig för min lillsyrra. Det är så att hon är bara 11 år och jag har råkat få reda på att hon brukar ha sex med sin bästis (en tjej!) som är lika gammal. Jag upptäckte det en gång när jag kom hem tidigare från mitt sommarjobb. Dom såg aldrig mej men jag kunde se att syrran slickade kompisen. Först blev jag väl superchockad och tänkte ta upp det med morsan eller nått. Men nu vet jag inte vad jag ska göra? Jag hade aldrig sex när jag va i syrrans ålder. Är det onormalt och ska jag prata med henne eller nån annan? Är hon lesbisk??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, att din lillsyrra har oralsex med sin bästis behöver inte ha ett dugg med homosexualitet att göra. Det är vanligt att killar och tjejer i den ålder börjar utforska sex och sina kroppar tillsammans med någon av samma kön, och då oftast en nära kompis. Det har i sig inget med homosexualitet att göra, utan det är andra saker som avgör om man är homo eller inte. Jag kan förstå att du blev chockad när du såg det, för man går ju inte runt och tänker på sin lillasyrra i en sådan situaton, men det är alltså en helt normal grej att göra, även om du själv aldrig gjorde så, vilket är helt normalt det också.
Mitt råd är att du helt enkelt låter det vara och inte pratar med varken henne eller din mamma. Detta är ju inget som skadar din lillsyrra på något sätt, utan istället är det en del i hennes utveckling. Att då ta upp det med henne, eller låta din mamma veta och kanske prata med henne, kommer förmodligen bara göra att hon skäms och att hon kommer känna sig väldigt generad inför familjen, och det är inget som gagnar henne eftersom det är lätt att hon börjar känna skuldkänlor och andra negativa känslor som inte är bra att känna när det gäller ens egen kropp och sexuella utveckling som hon bara är i början av.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar