Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

9 Aug 2002, 10:05 152
Kille, 0 år
Question


Hur ska man veta att man trivs och kan känna sig trygg med en psykolog? Det är ju viktigt om man skall kunna öppna sig men i min stad finns det 6-7 stycken olika och jag vet inte alls vem jag skall gå till..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Rent formellt så finns ju tystnadsplikten för psykologen som en grundförutsättning för att du och andra skall kunna känna er trygga med att det ni säger stannar mellan er och psykologen. Men sedan har vi den personliga faktorn också, den som handlar om att man helt enkelt funkar bättre med vissa personer, och får förtroende för somliga emedan man känner sig mer skeptisk till andra. När det gäller att välja psykolog så kan man därför börja med att ringa och prata med psykologen när man beställer tid för att på så sätt få ett första intryck. Men sedan handlar det mycket om att man faktiskt får bestämma tid med någon och pröva hur det verkar. Varje samtalsterapi inleds nämnligen i regel med att man under ett antal gånger pratar om frågor kring hur man ska samarbeta, vad man har för förväntningar osv. I dessa inledande samtal får båda en chans att känna efter ifall detta kommer att funka eller inte, men självklart är det då viktigt att man själv ställer dom frågor som man har och som rör samarbetet, tryggheten osv.
Skulle man efter dessa inledande samtal känna att det inte är rätt person man kommit till, gör man bäst i att faktiskt säga det. Ibland kan faktiskt samtal kring just den känslan leda till att man ändå bestämmer sig för att ge det hela en chans, men annars så avslutar man och söker upp en annan psykolog. Så därför behöver du inte vara så rädd för att välja någon av dessa 6-7 stycken som finns i din stad, för du får en chans att känna efter hur det verkar innan det egentliga arbetet börjar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar