Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

9 Aug 2002, 11:45 147
Annat, 0 år
Question


Så här är det.. jag är 19år.. och har i hela mitt liv varit en glad och omtyckt person. När jag var liten var jag den där tjejen som var sådär jättepopulär, men det försvann när jag började 7:an. Då förändrades mitt liv helt, jag tränade 6 gånger i veckan och tanken på min vikt kom smygandes på mig. Iaf så har jag nu haft ätstörningar efter det. Men nu när jag tänker tillbaka på mitt liv kommer jag ihåg när jag var mycket yngre och tänkte extremt mycket på min kropp. Tex när jag var 6 år och var på badhuset så såg jag en tjej som var jättesmal och jag tänkte då att jag oxå ville vara sådär smal när jag blev stor. Jag har många liknande minnen. Numera så är jag rätt ledsen, jag skulle vilja prata med någon psykolog, men det känns som om jag inte har "så stora problem", och jag vet inte riktigt men det känns som om ätstörningarna är en del av mitt liv, och om jag ska vara ärlig så vill jag nog ha kvar den trygghet de ger mig. För allt annat i mitt liv har rasat. Mina betyg har från att ha haft jättebra betyg, fallit och nu gick jag ut med dåliga. Och att jag är såhär ledsen är något mer än mina ätstörningar, som ett strot hål i mitt hjärta. Ibland känns det helt tomt hos mig, och jag ligger bara och gråter och känner mig ensam. Jag vet som inte vad man gör när man kommer till en psykolog, jag kan inte bara sätta mig ner och berätta allt det här för någon, mina föräldrar vet inget och mina kompisar vet lite, men långt ifrån allt. Vill juh må bra..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att gå till en psykolog eller en kurator innebär inte att man behöver gå dit och bara berätta allting direkt så där. Det är självklart bra om man klarar och berätta om sig själv, men psykologen kommer att hjälpa till med den biten, och ställa frågor som du istället kan svara på. Det är få människor som är helt öppna direkt när dom möter en ny människa, och det är ingen som förväntar sig att man skall klara det. Istället handlar det om att man tillsammans bygger upp en trygg relation som med tiden gör att man vågar öppna sig mer och mer. Tillsammans går man liksom på upptäcktsfärd i det som är ditt liv, och tillsammans pratar man om hur du upplever saker och vad det är som gör att du klamrar dig fast vid din vikt, och att du inte mår bra. Tillsammans pratar man också om hur du skall kunna hantera olika känslor och livet för att må bättre.
Jag tycker det är synd när man som du viftar bort sina egna problem och tror att man måste vara väldigt sjuk, eller illa däran för att få hjälp av psykolog. Dom flesta människor som går till en psykolog är sådana som du skulle tycka var som vem som helst, och detta beror på att dom flesta människor upplever problem och kriser under någon period i sitt liv som dom kan behöva ha hjälp med att hantera, och då finns psykologer och kuratorer där för att hjälpa till.
Mitt råd till dig är därför att du ringer till närmaste Ungdomsmottagning, alternativt till öppenvårdspsykatrins vuxenmottagning och beställer tid hos antingen kurator eller psykolog. Ge dig själv chansen att komma till rätta med dina problem och må bra i ditt liv, för det är du värd.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar