Frågor och svar om gymnasiet

9 Aug 2002, 12:09 638
Tjej, 0 år
Question


Hejsan! Jag undrar vad man kan bli om man gått samhällsprogrammet på gymnasiet! och vad som gäller för att bli Sjukgymnast? är det en lång utbildning till det? och hur går den till? hoppas du svarar!tack!

Svar

När man gått Samhällsprogrammet har man ingen yrkesutbildning, men man kan jobba inom många olika områden. Vad är du intresserad av att jobba inom? Handel, turism, fritidssektorn, redovisning, lärare, sjukgymnast? Utav de yrkesområden jag räknade upp behöver man i en del fall högskoleutbildning, andra inte. Du ska ta kontakt med Arbetsförmedlingen i din kommun och se vad det finns för lediga jobb som du kan söka. Arbetsförmedlingen kan också hjälpa dig att skaffa en ungdomspraktik, om du är under 25, eller någon annan form av arbetspolitisk åtgärd. Det finns många vägar för att hitta ett jobb och du är inte låst vid en speciell sektor.

Vad gäller sjukgymnast är utbildning på 120 poäng = 3 års heltidsstudier. För att vara behörig att söka dit ska man, förutom allmän behörighet, också ha särskild behörighet genom att ha minst betyget G i MaB, ShA, NkB och IdHA. Du får under utbildning både teoretiska och praktiska kunskaper så att du kan jobba som sjukgymnast. Det finns sjukgymnaster inom många verksamhetsområden och man kan jobba med människor i alla åldrar med olika funktionshinder. Eftersom det är ett verksamhetsområde som ständigt utvecklas, måste man hela tiden lära sig nya saker. Man träffar ju också människor av olika slag varje dag, och i det sammanhanget måste man hela tiden vara nyfiken.

För mer information om utbildningen kan du gå in på www.ams.se och klicka dig vidare.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar