Frågor och svar om kompis

4 Oct 2000, 00:00 206
Annat, 0 år
Question


Jag känner mig pressad av mina kompisar att göra saker som jag egentligen inte vill!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Den självklara utgångspunkten blir här att du vet vad du vill, men att kompisarna inte vill samma sak, utan något annat. Mitt perspektiv i den här frågan blir; varför skulle du egentligen gå emot dig själv och göra som dom säger? Rädd för att förlora din position i gänget, rädd för att hamna utanför gänget, rädd för att råka illa ut som en svikare och kanske få stryk eller bli mobbad, rädd för att det skulle bli tråkigt att inte få vara med kompisarna, rädd för att inte ha någonting att göra, rädd för att allt skulle kännas meningslöst, rädd för att bli ensam. Är du riktigt ärlig mot dig själv (om du inte är ärlig mot mig eller någon annan spelar ingen roll i det här sammanhanget) är jag övertygad om att du känner igen dig lite i flera av rädslorna jag räknade upp. Och haka inte upp dig på att jag sa just ”rädd för…”, du kan byta ut alla mot ”lite orolig för…” Min poäng är att du antagligen styrs av just dina rädslor eller din oro när du gör som kompisarna säger och går emot din egen vilja. DU STYRS ALLTSÅ INTE av lojalitet som man naturligt känner gentemot schyssta kompisar. Det kan få mig att undra över om dina kompisar är ”riktiga” kompisar?
Ett litet frågetecken vill jag ändå lägga in. Kan det vara så att din rädsla/oro för kompisarnas reaktion på en avvikande åsikt från din sida är överdriven? Är det till och med så att kompisarna inte har en aning om att du tycker något annat innerst inne och skulle uppskatta om du sade vad du tyckte som schyssta kompisar gör. Det enda sättet att veta detta är att kämpa sig förbi sin rädsla och pröva att säga sin åsikt för att se hur kompisarna reagerar. Först då vet du vart du har dina kompisar. För frågan är om en vänskap skall bygga på rädsla och oro så man inte vågar uttrycka sin mening? Vad tycker du…?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar