Frågor och svar om kompis

12 Aug 2002, 14:49 193
Tjej, 0 år
Question
Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att prata skit om andra fyller en viss funktion i umgänget med andra människor. Dels så känner två människor som pratar skit om en tredje oftast att dom liksom hör ihop mer, och att dom stärker sin gemenskap genom att hålla ihop om att någon annan är knäpp, ful, dum osv. Men samtidigt som det på ett sätt förstärker gemenskapen och ger dom här två något att prata om och förenas kring, så ger skitpratet också dom här personerna en känsla av att vara bättre än den man pratar skit kring. Det vill säga, att om man gör ner någon annan, så stiger man ju automatiskt själv i graderna och många använder därför skitpratet för att förstärka sin egen självkänsla, speciellt om det gäller någon som man egentligen är avundsjuk på. Jag vet inte om du varit med om det där att känna hur man liksom blir förtrolig med någon genom att prata skit om någon annan, och hur man liksom tillsammans kan känna sig häftigare genom att peka på hur mesig någon annan är.
Så skitpratet är något som kan verka stärka gemenskapen mellan två som pratar skit, även om det är väldigt svårt att bygga en vänskap på att man gemensamt tycker illa om en tredje person, vilket dom flesta upptäcker efter ett tag. Men speciellt i tonåren så används skitpratet mycket för att liksom försäkra sig om sina kompisrelationer och bekräfta inför varandra att man hör ihop och är bästisar, tillhör gänget osv. Det blir som ett typ av maktmedel där man genom att prata skit kan styra vilka som tillhör gänget och vilka som står utanför. Det hela handlar ju självklart i grunden om att man är osäker och behöver det här skitpratet för att hela tiden stärka sig själv och se till att man inte blir den som hamnar utanför. Men det är ju inte helt riskfritt att använda skitprat på detta sätt. Efterhand kan kompisarna upptäcka att man är falsk och att man inte är lojal och då kan man helt plötsligt bli utstött för att man pratar skit för mycket.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar