Frågor och svar om Ångest

14 Aug 2002, 14:53 168
Tjej, 0 år
Question


Jag har blivit så rädd för åska och blixtrar nuförtiden.
Jag vågar ens inte gå ut när det regnar längre..för att det kanske ska börja åska och blixta. Får alltid svårt och andas när de regnar.

Måste alltid se hur vädret blir..så jag vet när jag ska gå ut eller inte.

Hur blir man av med den här sortens fobi?

Och det skulle bara verka pinsamt om jag skulle söka upp en psykolog och berätta detta.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att lida av en fobi är tämligen vanligt och det kan röra sig om allt från spindlar, åska och till fobi för folksamlingar. Därför finns det ingen psykolog som skulle tycka att du var pinsam eller löjlig om du sökte hjälp för din rädsla som uppenbarligen begränsar ditt liv en hel del. Med hjälp av så kallad kognitiv beteendeterapi kan du få hjälp att träna bort din rädsla så att du inte skall behöva bekymra dig för hur vädret kan tänkas bli när du skall gå ut. Det handlar om att man med stöd utsätter sig själv för det man är rädd för en liten bit i taget så att man känner att man klarar av det. Successivt så avklingar rädslan och man kan till slut bli helt fri från sin fobi. Jag råder dig därför att ringa psykiatrins öppenvårdsmottagning (vuxensidan om du är 18 eller äldre) och höra med dom ifall dom kan erbjuda denna typ av fobiträning. Annars kan dom säkert tipsa dig om vart du kan få den här hjälpen. För jag tycker absolut att du skall söka hjälp för detta innan rädslan begränsar dig alltför mycket. Den här typen av rädsla har tyvärr en tendens att öka om man inte gör något åt det och många som inte får hjälp finner till slut att hela livet styrs av rädslan för att utsättas för det som framkallar dom här känslorna, och blir mer eller mindre handikappade i sitt eget liv. Så därför är det ingen som kommer tycka att du är pinsam när du berättar om det här, utan tvärtom, att du är modig som söker hjälp för det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar