Frågor och svar om svartsjuka

15 Aug 2002, 15:40 127
Kille, 0 år
Question


Jag mår skitdåligt, kan nog kallas svartsjuka.

Jag är en kille på 18 år. Blev tillsammans med min första flickvän för 1 år sedan. Mitt problem är att jag inte ens har kysst en tjej innan henne. Men hon har förstås strulat runt och gjort allt möjligt. Vårat förhållande är jättebra vi älskar varandra skitmycket och har det alltid bra.
Men jag mår så jävla dåligt, och får svåra depprissioner när jag tänker på att hon haft andra killar, jag vill ju inget hellre än att allt ska vara bra men det verkar inte kunna bli det. Antar att det kallas svartsjuka. Det är inget jag kan prata med henne om och det skulle ändå inte hjälpa. Jag tänker ofta att jag vill hångla och kanske ha sex med andra tjejer för att det kanske skulle hjälpa mig, men det är väl fel? Jag älskar ju henne så mycket. Detta håller på att knäcka mig! Vet inte vad jag ska göra... Det låter säkert bara fånigt med detta är ett jävla hemskt problem. Hjälp! Vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, jag tror inte lösningen är att du hånglar och har sex med andra tjejer, eftersom du älskar din tjej och inte vill förstöra förhållandet, vilket du säkerligen gör om du börjar strula med andra tjejer. Din tjej har ju vad jag förstår inte gjort något för att spoliera ert förhållande, utan problemet är att hon haft killar innan dig och inte att hon varit otrogen på något sätt. Det jag tycker att du ska göra är faktiskt att prata med henne, trots att du nu inte tror att det hjälper. Ett problem nämligen när man hamnat i sådana tankar som du har, är att man är helt utelämnad åt sina fantasier. Dvs man går på egen hand och fantiserar om vad ens partner gjort med dom andra hon/han varit ihop med och mår dåligt av det i sin egen lilla privata värld. Men när man pratar med sin partner om det så får man mer ventilera sina fantasier och får höra om verkligheten istället och det kanske låter konstigt för dig, men verkligheten är sällan lika jobbig som ens egna fantasier när man har hängt upp sig på något. Så ta mod till dig och berätta för din tjej om vad du går och tänker på så tror jag att du kommer må bättre efter att ni pratat med varandra. Men tänk på att du inte börjar anklaga henne för att hon varit med andra, för det är ju i sig inget konstigt och om ni nu någon gång skulle göra slut så kommer ju du också att ha haft andra när du i sådant fall träffar nästa tjej. Så du får akta dig för att anklaga henne, för hon har ju inte gjort något fel överhuvudtaget, utan försök istället berätta om hur du går och tänker, och att du känner dig svartsjuk på hennes gamla killar osv, utan att låta arg eller fördömande. Prova detta så får du se om inte det löser ditt problem.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar