Frågor och svar om bråk

15 Aug 2002, 15:48 122
Tjej, 0 år
Question


Hej! Efter ett två årigt förhållande trodde jag att jag kände min pojkvän. Vi har ett ganska stormigt förhållande där vi båda tidigare blivit sårade. Anledningen till att vi gör slut varje gång. För ingen av oss vill bli sårade av den andra. han lämnade mig för sitt x. hela tiden under vårt förhållande har jag varit orolig för henne. han skickar blommor till henne på hennes namnsdag, men glömmer min. När vi gör slut börjar de två att träffas. Sen efter två till tre veckor ringer han mig och säger han vill de ska vara vi. Jag funderar på om han fortfarande älskar henne eller om han gör det för att bara ha någon ? jag behöver ett svar för detta äter upp mig inifrån..

HJÄLP MIG...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter som om ni hamnat i en ganska destruktiv och rörig situation tillsammans och då kan man behöva dra sig undan ett tag för att fundera över hur man kan bryta det vanliga mönstret. Det är också mitt råd till dig att du gör, för i ditt brev framgår inte vad du själv vill utan du pratar bara om ifall din pojkvän älskar dig eller sitt ex.
Så, för det första tycker jag att du skall säga till honom att du behöver få lite tid att tänka och att du inte vill att han kontaktar dig, utan du kontaktar honom när du känner dig redo. På det viset får du själv lite andrum att fundera över vad du vill med det här förhållandet. När man får lite distans så brukar man nämligen efter ett tag få fatt i sina egna känslor och först då kan du förmodligen avgöra ifall du älskar honom, och om du tycker att ert förhållande är värt att satsa på. Det är nämligen inte självklart att man satsar på ett förhållande även om man älskar personen ifråga, då kärlek sällan räcker om man inte kommer överens som personer, och om man inte funkar ihop.
När du skapar en distans på detta sättet kommer du ju samtidigt att ge honom lite utrymme att fundera över vad han vill. Nu är det förvisso för dig själv du i första hand skall göra det här, men detta kommer ofta på köpet.

Om du efter att du funderat bestämmer dig för att satsa på förhållandet så tycker jag att du skall prata med honom och fråga om han är beredd att göra detsamma. Har han några tveksamheter kring sitt ex så är han inte redo och då kommer det aldrig att fungera. Så om han är osäker, kräv att han funderar igenom vad han vill och att han kontaktar dig när han bestämt sig. Men det är viktigt att du markerar att du inte kommer acceptera något halvdant förhållande där han sticker tillbaka till sitt ex så fort det kör ihop sig mellan er, utan ska det vara ni, så är det för att ni vill det båda två 100%. Det är enda sättet för dig att komma ur den här karusellen och inte bli sårad på det sätt som du blir nu. Men det gäller som sagt att du ställer krav på er relation och inte godtar en situation som den ser ut nu.

Kommer du istället fram till att du inte älskar honom längre, eller att du inte tror på att ert förhållande kan ha en framtid och funka, så gör du bäst i att bryta med honom. Mitt råd då är att du säger till honom att du inte vill att han kontaktar dig i fortsättningen, för jag tror annars att risken är stor att du dras in i det hela igen om du fortfarande har känslor för honom. Ni kan kanske umgås som vänner längre fram när känslorna har svalnat, men väljer du att bryta med honom så bryt helt under en period tills du har sörjt färdigt och känner att du mår bra igen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar