Frågor och svar om Ätstörningar

17 Aug 2002, 09:21 301
Tjej, 0 år
Question


Hej.
Jag är 17 år och varje gång efter att jag har ätit nått onyttigt så känner jag mig äcklad ..vet inte varför! Jag går alltid in på toa för att stoppa fingrarna i halsen ..och sedan spyr jag upp de mesta jag nyss ätit, och sedan får ja jätte ont i huvve och känner mig dålig..
Vad ska jag göra? Kan de vara farligt?
Svara gärna!!!! / Orolig tjej 17 år

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns en hel del som känner som du, och det har i dom flesta fall att göra med att man helt enkelt får dåligt samvete och känner skuld för att man stoppat i sig något som man själv inte tycker att man borde ha gjort. Hos dom flesta unga idag finns ju en rädsla för att bli överviktig och många anser att det är viktigt att hålla sig smal, varför dom här känslorna kan bli väldigt starka och övergå till äckel som i ditt fall. Hela samhället ser ju ut så här idag med reklam och annat som visar på att man bör vara smal för att vara lyckad och det har tyvärr påverkat många människor i negativ riktning. Sedan är det ju i sig inte bra att stoppa i sig för mycket onyttigheter, men man bör kunna göra det ibland utan att känna äckel inför sig själv och sin egen kropp. Att du dessutom går och spyr upp det visar att du har vissa problem med detta som du bör vara lite observant på så det inte går för långt. Så det farliga med det som du beskriver är förmodligen att du kan utveckla ett beteende där du inte nöjer dig med att kräka upp onyttigheter, utan där du med tiden börjar att tycka att även vanlig mat känns onyttig och därför kräker upp den också. Sedan är det ju aldrig bra rent fysiskt heller att kräkas. Nu vet jag ju inte hur ofta det sker förvisso, men du märker ju själv att du inte mår särskilt bra efteråt, vilket är kroppens sätt att tala om att detta inte är bra.
Så mitt råd är att du söker upp skolsköterskan, skolkuratorn, eller närmaste Ungdomsmottagning och diskuterar med någon där. Då kan du få en bedömning av dina problem och även få stöd att förändra ditt beteende och se till att det hela inte förvärras.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar