Frågor och svar om förhållande

19 Aug 2002, 15:04 90
Kille, 0 år
Question


Hej.
Min flickvän har gjort slut. Men jag e fortfarande jättekär. Vi e fortfarande kompisar. Men jag vill vara mer än kompis. Men det vill inte hon. Vad ska jag göra? Jag mår så dåligt av det här. Det e verkligen jobbigt!!!!!! Varför leva när den man vill ska älska en, inte gör det??..
Tacksam för svar!!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är alltid plågsamt att inte få vara tillsammans med den man älskar och i det avseendet kan kärleken vara grym. Och det är klart att man kan ifrågasätta meningen med livet när ens kärlek inte är besvarad, men sanning och säga så talar erfarenheten för att det dels finns annat än kärleksrelationer som gör livet meningsfullt, men också för att du sannolikt kommer att finna andra kärleksrelationer i framtiden som kommer skapa mening i ditt liv. Det är ingen som känner så när man precis förlorat den man älskar, men människors gemensamma erfarenheter talar för att det faktiskt är på det sättet.
Man kan själv påverka det här en hel del. I ditt fal skulle det tex kunna vara bra om du tog en liten paus från att umgås med ditt ex. För det kan vara väldigt plågsamt att umgås som vän med någon som man egentligen vill vara tillsammans med, speciellt när hon precis har gjort slut. Du skulle kunna säga till henne att du behöver få lite distans till henne och att du därför kommer att dra dig undan så hon inte tror att du är sur eller något. Sedan tycker jag att du skulle prova att umgås mer med andra kompisar och försöka göra saker tillsammans med dom istället. Oftast har man ingen lust att göra någonting när man känner som du, men det kan faktiskt vara bra att mer eller tvinga sig själv att hänga med på saker, för efter ett tag brukar man upptäcka att man faktiskt kan ha roligt och må bra även om man inte är ihop med den man älskar. Vidare kan det vara bra att ge sig själv lite stunder där man är för sig själv och tillåter sig själv att vara ledsen. Men däremellan är det som sagt bra att försöka pusha sig själv till att finna annat i livet. Gör man detta så kommer successivt meningen med livet att uppenbara sig igen, och efterhand så kommer du känna annorlunda än vad du gör nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar