Frågor och svar om kompis

18 Sep 2000, 00:00 284
Annat, 0 år
Question


Jag har inga kompisar. Är det fel på mig?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Fel på dig behöver det inte alls vara. Det är mycket troligare att du av olika anledningar är otränad på att ha med kompisar att göra. Hur konstigt det än kan låta, gäller det verkligen att man under sin uppväxt fått tillfällen att träna på umgänge med kamrater. Och även om du fått det kan det fortfarande vara så att du ändå inte fått tillräckligt med träning. Man måste ha lite tur också.

Precis som du inte är lika lång som alla andra eller har samma hårfärg som alla andra, är du inte heller likadant skapt mentalt, dvs dina tankar och känslor är inte heller likadana som andras. Så är det för alla. Ju längre vi människor lever, lär vi oss mer och mer hur vi är olika andra på vissa sätt och lika på andra sätt. Men aldrig kommer vi att bli helt lika någon annan i tankar och känslor, precis lika lite som vi skulle bli helt lika någon annan utseendemässigt… Om vi nu går tillbaka till dig som inte har några kompisar, påstår jag alltså att du har fått för lite träning. Jag ska försöka förklara lite närmare. Ifall du tänker på någon som har många kompisar, och tänker på hur hon/han snackar, så är jag säker på att du inte klarar av att snacka lika bra med personer som skulle kunna bli kompisar. Du kommer antagligen inte på tillräckligt snabbt vad du ska säga. Det kanske rentav står helt stilla i huvudet ibland. Den här personen som har många kompisar verkar förmodligen alltid som hon/han kommer på någonting att säga i lägen där du inte skulle ha så värst stor chans att hitta på något som "håller", eller kanske inte ens skulle våga säga något om du för en gångs skull fick en idé…

Att vara otränad innebär ofta att man låter blir det som man inte är så bra på. Låt mig ta ett exempel: Skulle du sätta dig framför en dator tillsammans med några andra om du inte visste hur man hanterade en dator? Nej, jag tror inte du skulle göra det. Väldigt få skulle göra det, speciellt om det gällde att inte göra bort sig för just dom här personerna.

Om vi tänker oss att du skulle försöka snacka och vara med bland kompisar då, är det samma sak? Ja, otränad som du är på att umgås med kompisar, lägger du antagligen ner det innan du ens börjat och risken är då stor att man blir utan kompisar och att man aldrig blir bättre på att skaffa kompisar. Kompisskap är något självklart för dom ”vältränade” (du förstår vad jag menar va.., för tränade muskler har inte ett dugg med det här att göra…) och även för dom som är hyfsat tränade. Dom tänker oftast inte på hur det är att vara otränad på det här sättet. Men för såna som du känns det för jäkligt och är kanske det största problemet som finns. Men datorer kan man ju lära sig hyfsat, eller hur? Alla kan inte bli hackers, men dom flesta kan lära sig att använda en dator hyfsat ändå. Det är exakt likadant när det gäller att träna upp sig för att kunna umgås med andra och ha kompisar.

Och avslutningsvis vill jag kontrollera att du förstått vad jag sagt genom att ställa en fråga till dig: Är det fel på dig för att du är otränad..?! (Svarar du ja på frågan, ber jag dig att läsa en gång till, för det var fel svar.)

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar