Frågor och svar om sex

20 Aug 2002, 11:59 545
Annat, 0 år
Question


Hej. Vet ni hur vanligt det är med one-night stand i Sverige? Procentuellt ungefär hur många har haft det (om det finns info, hur många av 23-åringar eller 21-åringar)? Och vad är det genomsnittliga antalet sexpartners kvinnor har haft i Sverige? Anledningen att jag frågar är att min 21-åriga flickvän har haft några one-night stand och ca: 10 sexuella förbindelser. Vi har varit tillsammans i 5 månader, men detta skrämmer mig då jag sedan tidigare bara har en sexuell erfarenhet. Det känns som om hon är "easy". Hon verkar def. inte vara den typen och det har därför gjort mig lite konfunderad, vet jag verkligen vem hon är. Innan har hon också sagt att om hon är involverad så "commitar" hon sig till 100% och att hon verkligen älskar mig mer än hon trodde var möjligt. Men som sagt, känns nästan som om jag inte vet vem hon är längre. Jag tar ganska allvarligt på detta med sex.

Kille, 23 år.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns en del statistik att hämta på RFSU:s hemsida (www.rfsu.se). Den undersökning som redovisas där ger svar på en del av dina frågor.
Jag kan dock bli lite konfunderad över att du uppenbarligen är ute efter att jämföra din flickväns beteende med någon form av statistik för att få ett mått på om hon är ”easy” eller inte. Jag kan förvisso förstå om du själv känner dig främmande för det antal sexuella relation som hon haft, då du själv tydligen varit mer återhållsam när det gäller den biten, men varje människa har ju sina motiv för att handla som hon/han gör och i det fallet är inte hennes beteende mer anmärkningsvärt än ditt eget. Om du tänker efter så skulle du förmodligen reagera väldigt negativt om din flickvän efterfrågade jämförande statistik för att se om du var normal som endast haft en sexuell relation när du är 23 år. Enligt min erfarenhet skulle vem som helst uppfatta detta som kränkande. Och faktum är att det inte går att säga vad som är ett ”lagom” antal sexuella relationer att ha haft när man är 21 eller 23 år. Inte ens statistiken kan säga vad som är ett ”normalt” beteende i det avseendet då medeltal och medianvärde inte i sig är ett mått på normalitet. Tänk till exempel på när man tar fram statistik för barnafödande. Låt säga att man kommer fram till att varje kvinna föder tex 1,67 barn. Är man lätt på foten, onormal, överproduktiv osv om man då tex föder fem barn? Och om man inte föder något barn alls? Är man onormal, frigid, återhållsam osv då? Min poäng är alltså att ett medeltal eller medianvärde inte får förväxlas med vad som är normalt, där alla avvikelser betraktas som onormala eller på andra sätt moraliskt förkastliga.

Om du nu bekymrar dig för att du inte vet vem din flickvän är längre, och att hennes tidigare erfarenheter skrämmer dig, så tycker jag att du skall strunta i statistiken och istället prata med henne. Hon verkar ju inte ha svårt att tala om detta, då hon uppenbarligen inte har försökt dölja sina erfarenheter för dig. Så utifrån ditt brev verkar det som om hon är ganska öppen med vem hon är, varför jag tror att detta mer handlar om att hennes syn på sex och relationer inte stämmer med din egen. Och det är ju enligt min erfarenhet skillnad på när flickvännen håller allt för sig själv så man inte vet vem hon egentligen är, och när man har en flickvän som är öppen med sitt förflutna men man själv inte gillar det man hör.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar