Frågor och svar om självmordstankar

20 Aug 2002, 12:02 198
Tjej, 0 år
Question


Min bror har sagt att han mår jätte dåligt ..och om de fortsätter så ..så kommer han ta livet av sig?
Vad ska jag göra?
Om man han gör de..så går mitt liv i spillror ..också! HJÄLP MIG!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Eftersom jag inte vet något om vad det är som gör att din bror mår så här dåligt, så får du ett mer allmänt råd av mig som jag hoppas och tror du kan ha nytta av.
Jag tycker att du skall sätta dig ner och prata med din bror och försöka förmå honom att söka hjälp. Som syskon till någon som mår dåligt kan man stötta i vardagen, lyssna och på olika sätt försöka underlätta för den som mår dåligt, men det kan vara väldigt svårt att ”bota” personen ifråga när det är så allvarligt att det finns självmordstankar med i bilden. Det bästa man kan göra då är att försöka förmå personen att söka hjälp. Din bror kan vända sig till antingen Ungdomsmottagningen eller till Öppenvårdspsykiatrin (vuxensidan om han är 18 eller äldre). Du kan hjälpa honom med att ringa och beställa tid och kolla vart han kan få hjälp snabbast, om han vill ha hjälp med detta. Men det är viktigt att din bror är med på det hela, för är han inte det så går han inte dit i alla fall.
Ibland är det så att den som mår dåligt är så fast i sina svarta tankar att han/hon inte tror att det finns någon hjälp att få. Därför kan det ibland vara svårt att få personen att söka hjälp. Det brukar inte hjälpa att tjata, men däremot kan man ta upp det lite då och då, tills det liksom har sjunkit in ordentligt. Jag vet att det inte är lätt att göra så här när man är anhörig till den som mår dåligt, speciellt inte om man är rädd för att han/hon skall ta livet av sig. Men det går liksom inte att släpa honom till en mottagning om han inte vill.

Skulle det däremot vara så att du märker att han mår så dåligt att du tror att han kommer att sätta sina planer på självmord i verket, så är mitt råd att du ringer och berättar detta för psykiatrin, eller en läkare på vårdcentralen, eller Ungdomsmottagningen (titta efter landstingets växel på dom blå sidorna i telefonkatalogen och be dom att koppla dig). Dom har möjlighet att ta in honom för vård mot hans vilja om dom bedömer att läget är så akut att han är en direkt fara för sig själv eller någon annan. Men i första hand försöker man självklart att få honom att söka hjälp på frivillig väg. Jag ville ändå ge dig denna utväg om läget skulle vara så akut att det inte finns något annat sätt, då jag inte kan utläsa hur pass allvarligt det är ur ditt brev.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar