Frågor och svar om kompis

18 Sep 2000, 00:00 345
Annat, 0 år
Question


Hur får man kompisar?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Den frågan har ofantligt många svar och istället för att komma med några direkta råd eller knep tänkte jag koncentrera mitt svar till att försöka reda ut vad du är beredd att satsa. För här ligger grundförutsättningen för att få kompisar, just i din satsning. Man kan ju till exempel be en bön, gå med i en studiecirkel, hänga utanför Mc Donalds, sitta på fik, bjuda någon på glass, spela dödscool, gå på konserter, snacka musik, börja sporta, engagera sig i Greenpeace, köpa balla kläder, skaffa sig en hund, listan kan göras hur lång som helst.

Men vad jag föreslår att du ska göra är att fråga dig vad du är beredd att göra för att få kompisar. Du kan använda mina uppräknade exempel för att börja ta reda på vad du skulle kunna tänka dig att göra för att få vänner. Det är ingen idé att du försöker fundera ut vad som skulle vara effektivast, för det blir ändå slumpen som avgör så länge du bara satsar (sitter du stilla på baken är chansen liten att någonting händer). Genom åren har erfarenheten lärt mig att man aldrig vet just var eller när man stöter på en person som sedan blir en bra kompis. Dessutom är det ibland också tyvärr så att man blir överraskad över att någon som man trott varit ens kompis inte visar sig vara det, och ibland tvärtom. Därför brukar jag nu för tiden säga att det är en slump, för det är jättesvårt att veta även för mig som ändå både är kurator och psykolog.

Så då kommer jag tillbaka till vad du är beredd att satsa, för det är som jag sade grundförutsättningen. Här finns det mycket att göra, för samtidigt som man prövar sig fram utvecklas man på köpet som människa just genom att pröva sig fram. Du kommer att lära dig saker om både dig själv och andra. Och hela tiden kommer du tillbaka till hur mycket du vill eller orkar satsa. Speciellt om det går illa i början. Det finns dom som skulle råda dig till att först "gå inåt" och bygga upp ditt självförtroende, men då krävs det mer av dig och sannolikt även lite professionell hjälp (t ex av en psykolog).

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar